Még egy évig nem kell ukránra váltani az oktatást a kárpátaljai iskolákban

Meghosszabbította egy évvel az ukrán parlament azokban az iskolákban az ukrán nyelvre történő átállást, amelyekben valamelyik uniós ország nyelvén folyik az oktatás.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrán parlament jóváhagyta a 9332. számú törvénytervezetet, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik Európai Uniós ország nyelvén folyik.

Az ukrán parlament döntése az oktatási törvény záró és átmeneti rendelkezéseit módosítja.

A jogszabályt a következőképpen módosítják:

“Ukrajna azon nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével”.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az intézményeknek idén szeptemberben nem kell átállniuk ukrán nyelvre.

Arról az Infostarton május közepén mi is beszámoltunk, hogy a magyar kormány blokkolja a 11. unios szankciócsomagot. Szijjártó Péter akkor megállapította: “az ukrajnai törvények miatt szeptember 1-jétől a magyar kisebbségi iskoláknak Kárpátalján be kell zárnia. Évek óta jelzik a problémát magyar részről, semmi eredmény, uniós intézményekben és Ukrajnában sem”.

“A nemzeti kisebbségek jogainak védelme az európai kérdés, hiszen európai szabályok, nemzetközi szabályok védik a nemzeti kisebbségeket”

– szögezte még le Szijjártó Péter.

Ismét a magyarokat próbálja hátráltatni Ukrajna, az energiaellátás veszélyeztetésével

“Kárpátalja – magyarok a prés alatt”- interjú Gaudi-Nagy Tamással a Katolikus Rádióban

(Infostart nyomán Szent Korona Rádió)