Beléphet a háborúba Lengyelország és vele együtt a balti államok?

Több NATO-tagállam egyoldalúan vezényelhet csapatokat Ukrajnába, amennyiben Kijev nem kap kézzelfogható biztonsági garanciákat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Guardian tudósítása szerint Anders Rasmussen, aki jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójaként Európában és az Egyesült Államokban lobbizik, némiképp borúlátó, úgy véli, egyes országok nem kellően elszántak, ellentétben például a lengyelekkel és a balti államokkal.

„Ha a NATO nem tud megállapodni egy világos útról Ukrajna számára, akkor egyértelműen fennáll annak a lehetősége, hogy egyes országok külön-külön lépéseket tesznek. Tudjuk, hogy Lengyelország nagyon elkötelezett abban, hogy konkrét segítséget nyújtson Ukrajnának. És nem zárnám ki azt, hogy Varsó nemzeti szinten még erőteljesebben elkötelezi magát ebben az összefüggésben, és ebben a balti államok is követni fogják. A szárazföldi csapatok bevetése sem elképzelhetetlen” – fogalmazott.

Hozzátette: „Azt hiszem, a lengyelek komolyan fontolóra vennék a háborúba való belést, és ehhez összehoznák a »tenni akarók koalícióját«, persze csak akkor, ha Ukrajna nem kap semmit Vilniusban. Nem szabad alábecsülni a lengyel érzéseket, a lengyelek úgy érzik, hogy Nyugat-Európa túl sokáig nem hallgatott a figyelmeztetéseikre a valódi orosz mentalitással szemben.”

Szerinte teljesen legitim lépés lenne bármelyik NATO-tag részéről, ha saját hatáskörben úgy döntene, katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Rasmussen ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindez a szervezet még erőteljesebb megosztottságához vezetne, de elkerülhető, ha a szövetség teljesíti Kijev kéréseit, például a lőszergyártás és -szállítás fokozása, a hadsereg kiképzése, újabb fegyverek rendelkezésre bocsátása és a hírszerzési információk teljes körű megosztása tekintetében.

Mint mondta, elengedhetetlen, hogy Kijev írásos biztonsági garanciákat kapjon, de igazából ennél is többre lenne szükség, mert jelen pillanatban úgy tűnik, mintha Vlagyimir Putyinnak vétójoga lenne a NATO-bővítését illetően.

Zelenszkij totális háborúra szólította fel a NATO-t

Lavrov szerint a NATO nyakig benne van a háborúban

(Magyar Hírlap nyomán Szent Korona Rádió)