Istentisztelet keretein belül kér bocsánatot az aberráltaktól a norvég evangélikus egyház

A norvég evangélikus egyház püspökei bocsánatot szeretnének kérni egy istentisztelet keretein belül az LMBTQP közösség tagjaitól, amiért “mély sebeket, fájdalmat és szégyent okoztak” nekik.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“A püspöki konferencián tavaly februárban történt elismerés óta számos olyan történetet hallgattunk meg, amelyek világossá tették a fájdalmas tapasztalatokat. A püspöki konferencia úgy véli, hogy egyértelmű bocsánatkérésre van szükség azoktól, akiknek az egyház – és különösen a püspöki konferencia – kárt és fájdalmat okozott” – mondta Olav Fykse Tveit püspök.

Körülbelül egy évvel ezelőtt a püspökök úgy nyilatkoztak, hogy elismerik a Norvég Egyház által a homoszexuálisoknak okozott fájdalmat. Ötven évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a püspöki konferencia kijelentette, hogy hozzáállásuk sokaknak nagy kárt és fájdalmat okozott. Az egyház nem magyarázta meg konkrétan, hogy ez mit jelent. Akkor az egyik püspök azt mondta, hogy nem kell bocsánatot kérni a történtekért, csak el kell ismerni az ilyen irányú tapasztalatokat.

Úgy tűnik, a püspökök közössége idén meggondolta magát, és mégis bocsánatot kérnek. Tveit püspök szerint a bocsánatkéréssel azonban nem érhet véget az ügy, a munkának folytatódnia kell.

Az egyházban létező LMBTQP-bizottság tagjai azonban nem teljesen elégedettek. Örülnek az eseménynek, de még azt is kevésnek tartják.

A Norvég Egyház Norvégia legnagyobb egyháza, 2021-ben a lakosság 65%-a tartozott hozzá. Az egyház egyébként 2017-ben elismerte az egyenlő házasságot is és azóta a deviáns párok tarthatnak templomi esküvőt.

„Isten nem adhatja áldását a bűnre” – A Csehtestvérek Evangélikus Egyház mégis megáldja az azonos nemű házasságokat

John Cleese: Nem fogjuk cenzúrázni a Brian életét

(Humen Online nyomán Szent Korona Rádió)