„Isten nem adhatja áldását a bűnre” – A Csehtestvérek Evangélikus Egyház mégis megáldja az azonos nemű házasságokat

Újabb vallásgyalázást könyvelhet el az LMBTQP-lobbi, miután egy cseh evangélikus egyházközösség szóvivője elmondta, innentől köreikben az adott pap döntheti el, hogy támogatja e áldással, vagy elutasítja az azonos neműek házasságát.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ezentúl hivatalosan is megáldhatják az egyneműek együttélését templomi ceremónia keretében a Csehtestvérek Evangélikus Egyház papjai, amennyiben ezt az érintettek kérik – döntött a Csehtestvérek Evangélikus Egyház szinódusa, amely a hét végén ülésezett Prágában – közölte Jirí Hofman, az egyház szóvivője vasárnap Prágában.

A Csehtestvérek Evangélikus Egyház a katolikus egyház után a második legnagyobb vallási közösség Csehországban.  A szinódus, a Csehtestvérek egyházának legmagasabb fóruma, érzékeli, hogy az egyházban nincs egységes vélemény az egyneműek együttélésének elfogadásáról, ezért a konkrét döntést a papokra bízza, akik az érintetteket megáldhatják, de az áldást el is utasíthatják – olvasható a szinódus közleményében.

Az egynemű párok hivatalos kapcsolata megáldásának engedélyezését a szinódus tagjainak 78 százaléka támogatta.

A Csehtestvér Evangélikus Egyháznak jelenleg több mint ötvenezer tagja van, ami mintegy fele az ezredfoduló körüli hívők számának. A római katolikus egyház vezetése az egyneműek együttélésének megáldását elutasítja.

Csehországban az elmúlt években többször is felmerült az azonos neműek közti házasságkötés polgári jogi engedélyezése, ám ezek eddig nem mentek át a parlamenten, felmérések szerint a lakosságnak is csak szűk többsége (55 százalék körül) támogatná a szabályok fellazítását.

A környező országok közül 2019 óta Ausztriában és 2022 óta Szlovákiában engedélyezett a melegházasság, valamint az azonos nemű párok gyermeket is örökbe fogadhatnak.

A Szentszék 2021-ben kiadott dekrétuma szerint katolikus pap nem áldhatja meg az azonos neműek élettársi kapcsolatát vagy a melegházasságot, mert „Isten nem adhatja áldását a bűnre”.

John Cleese: Nem fogjuk cenzúrázni a Brian életét

A lengyel kormány gyermekjogi biztosa vizsgálatoknak vetné alá a “10 leginkább LMBTQP-barát iskolát”

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)