Több tízezres felvonulással emlékeztek meg Kelet-Jeruzsálem megszállásáról

Csütörtökön  cionista  szélsőségesek, illetve zsidó fiatalok tízezrei vonultak fel kék-fehér zászlókkal a jeruzsálemi óvárosban, így emlékeztek meg arról, hogy Izrael 1967-ben megszállta a város keleti felét. A felvonulók egy része arabellenes, soviniszta énekekkel és skandálással vonult végig az óváros muszlim negyedén.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A hatóságok a felvonulók védelmére és a palesztinokkal való esetleges összetűzések megelőzésére több mint háromezer rendőrt vezényeltek az óvárosba. Több helyen is dulakodás tört ki, amikor cionista zsidó fiatalok palesztinokra támadtak, de a rendőrség szétválasztotta őket.

Az izraeli zászlós menet a hagyományos felvonulási útvonalon haladt végig az óvároson, viszont a férfiak a palesztinok lakta negyedbe a Damaszkuszi-kapun keresztül léptek be, majd végighaladtak a negyeden, a nők pedig a Jaffai-kapun át közelítették meg a felvonulás célját, a Siratófalat. Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamar Bengvír nemzetbiztonsági miniszter is részt vett a meneten.

A zászlós felvonulók egy része arabellenes, rasszista énekekkel és skandálással vonult végig az óváros muszlim negyedén, és erőszakosan viselkedett a helyi palesztinokkal. Emellett a demonstrálók botokkal és üvegekkel dobálták meg a külföldi újságírók gyülekezési pontját a Damaszkuszi-kapunál. A rendőrség ezért előállított két fiatalt.

A zászlós menettel egy időben több tucat palesztin tüntetett a Gázai övezetben a kerítésnél, őket szétkergették az izraeli katonák.

Csütörtökön reggel óta izraeliek százai mentek fel a zsidók és muszlimok számára is szent Templom-hegyre, köztük számos politikus. A Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecset őrzőjének tisztjét ellátó Jordánia elítélte ezeket a látogatásokat, valamint a felvonulás útvonalát.
Két éve ez a zászlós menet okozta a 11 napig tartó összecsapások kirobbanását Izrael és a gázai iszlamista csoportok között. Az övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet arra szólította fel az idei Jeruzsálem-nap előtt a palesztinokat, hogy szálljanak szembe a felvonulókkal.

Több gyerek is életét vesztette az izraeli hadsereg Gázai övezet elleni bombázásában

Palesztin családok házait rombolta le az izraeli hadsereg

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)