Svédország teljesen eltörli a pénzügyi magánéletet

Svédország újabb lépést tett a pénzügyi magánélet és a készpénz korlátozásának érdekében.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Svédországban legalább 1971 óta a banki vagyont évente be kell jelenteni az adóhatóságnak, amely keretében minden banki tranzakcióról dokumentációt kell benyújtani. 2020 óta a svéd rendőrségnek a törvény értelmében joga van erőszakkal hozzáférést szerezni a zárolt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez.

Svédország most egy jegybank által kibocsátott, digitális, nemzeti valuta felé halad. A svéd központi bank, a Sveriges Riksbank 2017 óta az e-koronát népszerűsíti a fizikai készpénz kiegészítéseként vagy kiváltásaként. Az e-korona támogatói azzal érvelnek, hogy megakadályozza a pénzmosást és a bűncselekményeket, felgyorsítja a pénzügyi rendszert, és finomhangolja a pénzügyi és monetáris tevékenységeket. A kritikusok szerint viszont a pénzügyi cenzúra, totális ellenőrzés és felügyelet végső eszköze. Az e-korona fejlesztése más központi bankokkal és a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együttműködésben történik.

Az e-korona jelenleg kísérleti projekt, amely a technikai platformot, valamint a bankok, vállalatok és végfelhasználók együttműködését teszteli. Az e-korona a készpénz számos funkcióját megőrzi, de az anonimitást nem. A létrehozott pénz mennyiségét nem a bányászat fogja meghatározni (mint a bitcoin esetében), hanem a központi bank. A pozitív vagy negatív kamatlábakat szintén a központi bank fogja meghatározni. Mélyebb értelemben az e-korona csupán egy központi adatbázis lesz, amelyet a jegybank ellenőriz.

Nesze neked szabadság

Az e-korona technikai alapja a blokklánc-technológián alapul a Corda platformon keresztül, amelyet az R3 szoftvercég fejlesztett ki, és 2020 februárjában technikai kísérleti projektet hajtott végre az Accenture nagy, globális technológiai céggel együttműködve. Az e-korona programozható, és csak a központi bank hozhatja létre és semmisítheti meg, amelyet a bankokon keresztül terjesztenek a lakosság számára.

Az e-korona bevezetésének következtében a svéd kormány valós időben láthat majd minden egyes pénzátutalást, amelyet a lakosság végez. Lehetőség lesz arra is, hogy az e-koronához való hozzáférést csökkentsék, például a társadalmi hitelképesség alapján, vagy ha valaki nem tartja be a kormány által hozott szabályokat. Az e-korona segítségével a kormány befagyaszthatja bárkinek a pénzügyi forrásait, és a svéd állam közvetlenül megadóztathatja az ügyfelek számláit. A költekezés ösztönzését színlelve a negatív kamatláb azt eredményezné, hogy az emberek pénzt veszítenének a CBDC számlájukról, a programozhatóság pedig azt, hogy eltiltanák őket bizonyos áruk megvásárlásától. Az e-korona programozásának számos módja lesz, ami megnyitja az utat egy disztópikus, orwelli megfigyelő és ellenőrző állam előtt.

Az e-korona lesz a centralizáció és a központi tervezés megtestesítője, ahogyan az a Szovjetunió bankrendszerében létezett.

A pénzügyi magánéletnek emberi jognak kellene lennie, de a CBDC-k a pénzügyi magánélet megsemmisítéséhez és a tekintélyelvű államhatalom kialakításához vezetnek.

A digitális diktatúra hívői örülhetnek: további 30 BKK automata tiltja le a készpénzes fizetést

A pénz ereje, avagy fizessünk készpénzzel

(vdtablog nyomán Szent Korona Rádió)