Szaúd Arábia végleg felhagy az USA -barátsággal?

Rendeződött a kapcsolat Szaúd-Arábia és Szíria között, találkoztak egymással a két ország külügyminiszterei, hogy rendezzék az országaik közötti feszült viszonyt. A sikeres tárgyalás eredményeként megállapodtak a konzuli képviseletek újranyitásáról és a közvetlen repülőgépjáratok újraindításáról.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Közös közleményük kiadására azt követően került sor, hogy a szíriai külügyminiszter, Fejszál Mekdad, kollégája Feiszal bin Farhán Ál Szaúd meghívására Rijádba érkezett a kapcsolatok rendezését szolgáló tárgyalások miatt.

Mekdad és vendéglátója azokról a lépésekről egyeztettek, amelyek elősegíthetik a szíriai válság átfogó politikai rendezését és a nemzeti megbékélést, továbbá hozzájárulhatnak Szíriának az arab közösségbe való visszatéréséhez – derül ki a közleményből.

A szaúdi megbeszéléseken elhangzott, Damaszkusznak szüksége van támogatásra ahhoz, hogy a szíriai állam ismét kiterjeszthesse ellenőrzését saját területeire, véget vessen a fegyveres milíciák jelenlétének, valamint a külső beavatkozásnak Szíria belügyeibe. A humanitárius segítség célba juttatásának, valamint a szíriai menekültek hazatérésének segítése ugyancsak téma volt.

A közlemény kitér rá, a felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a “biztonság fokozásának, a terrorizmus minden formája elleni harcnak és a kábítószer-csempészet és -kereskedelem elleni küzdelemnek”.

A közelmúltban több arab ország is jelezte támogatását Bassár el-Aszad szíriai elnök és Szíria irányába. Katari információk szerint péntekre kilenc arab országot hívtak meg Szaúd-Arábiába, hogy megvitassák Szíriának az Arab Ligába történő visszatérését a májusi csúcstalálkozón, amelynek a királyság ad otthont.

A szíriai állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a szíriai és a tunéziai külügyminisztérium szintén közös közleményben tudatta, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.

Szaúd-Arábia megkezdte a csatlakozási folyamatot a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Véget érhet a jemeni háború

(Orientista.hu nyomán Szent Korona Rádió)