Az már nem tetszik az USA-nak ha őket korlátozzák szankciókkal

Tiltakozást váltott ki Kína első, Amerikát sújtó szankciós csomagja, amelyeket a tajvani elnök amerikai látogatásához nyújtott hozzájárulás miatt léptettek életbe.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Kaliforniában működő Ronald Reagan Elnöki Könyvtár (Ronald Reagan Presidential Library) elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy intézményük büszke arra, hogy az amerikai Képviselőház elnöke, Kevin McCarthy és Tajvan elnöke, Caj Jing-ven ott találkozott. David Trulio közölte, hogy a kínai büntetőintézkedések nem tántorítják el attól, hogy a könyvtár a jövőben is “dinamikus intellektuális fórumként” működjön.

A másik büntetőintézkedésekkel sújtott amerikai intézmény, a Hudson Intézet (Hudson Institute) elnök-vezérigazgatója közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta, hogy határozottan kiállnak Tajvan mellett, és büszkeségének ad hangot amiatt, hogy az intézet kitüntetésben részesíthette a tajvani elnököt. John Walters megfogalmazása szerint Kína hosszú idő óta próbálja elnémítani otthon és külföldön azokat a hangokat, amelyek “ellenzik nemzetközi agresszióját, és ellenzik a kínai polgárok elnyomását”.

A kínai kormányzat a kaliforniai elnöki könyvtár és a Washington fővárosban működő tudásközpont ellen azért hozott szankciókat, mert a megfogalmazás szerint “kiszolgáltak tajvani szeparatista tevékenységeket, és felületet biztosítottak számukra”. Tajvan elnöke az Egyesült Államokban tett több mint egyhetes látogatása során találkozott a tajvani diaszpóra tagjaival, valamint több megbeszélést folytatott az amerikai törvényhozás, a Kongresszus tagjaival, szerdán pedig – a kínai kormány határozott figyelmeztetése ellenére – Kevin McCarthy-val, a Képviselőház elnökével találkozott.

A szankciók szerint a kínai intézmények és magánszemélyek a jövőben nem tarthatnak semmiféle kapcsolatot a Hudson Intézettel és a Reagan Elnöki Könyvtárral. Emellett a kínai kormány beutazási tilalommal sújtotta a két amerikai intézmény vezetőit, minden kínai személynek megtiltotta a kapcsolatok felvételét velük, valamint Kínában őrzött minden vagyonukat zárolta.

Az amerikai kormányzat hivatalosan nem reagált a befolyásos intézmények ellen hozott szankciókra. A Fehér Ház a tajvani elnök látogatásával kapcsolatban többször hangsúlyozta, hogy nem látja okát ennek túlreagálására Kína részéről, ugyanis tajvani államfő a múltban is többször járt az Egyesült Államokban. Antony Blinken külügyminiszter egy pénteken megjelent interjúban úgy fogalmazott: az Egyesült Államok ragaszkodik az “Egy Kína” politikához, ugyanakkor ellátja Tajvant az agresszió bármilyen formájával szemben szükséges önvédelem eszközeivel.

Versenyfutás Tajvanért – A távol-keleti konfliktus lehetséges vetületei

Kína követeli az amerikai csapatok kivonását Szíriából

(Pesti Srácok.hu nyomán Szent Korona Rádió)