A svájci farkas Európa leghosszabb távjának rekordere

A budapesti agglomerációból Nógrádba távozó farkas igen erős ütemben halad előre. Az állat immár hivatalosan is rekorder. A szakemberek azt tanácsolják: ha véletlenül találkozunk vele, őrizzük meg a nyugalmunkat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kipihente az agglomeráció nyüzsgését

Az M237 jelű svájci farkas március 19-én hagyta el a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció nyüzsgését és érte el Nógrádot – jelentette a Bükki Nemzeti Park, ahol végre képet is tudtak készíteni a nyugati életszínvonalnak hátat fordító állatról.

Kecsketetemekből evett

A nemzeti park beszámolója szerint a farkas a két Duna-ág átúszása után egy állattartó telep szélére kidobott, már oszlásnak indult kecsketetemekből evett.

Nem sokat pihent

Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva völgyén kereste az átjárót.

Heves megyéig jutott

Kisterenye és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút állta útját, amit meg kellett kerülnie, majd a Mátraszele feletti erdőkben időzött. Március 22-én este a Bárna-patak völgyében már a helyi farkascsalád ismert nyomait követve eljutott Heves megyébe.

Azonosítani tudták

Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a nemzeti park farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcból indult farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon.

Farkasok-lakta területen

Légvonalban ez 69 kilométert jelent, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy farkasok által lakott területre érkezett. Nógrád északkeleti felén a mozgása lelassult, de vélhetően folytatja útját keleti, északkeletei irányba.

Hivatalos rekord

A farkas rekordja immáron hivatalosan is dokumentált: ez a farkas tette meg a legnagyobb távolságot Európában. Az ittigeni székhelyű, a vadvilággal foglalkozó KORA alapítvány információi szerint az M237-es a megtett 1927 kilométerével új csúcsot állított fel, és az útja még folytatódik – írja közösségi oldalán a farkasvédelem mellett elkötelezett természetvédelmi csoport, a Gruppe Wolf Schweiz.

Egy év, négy ország

A fiatal állat 1 év alatt négy országot is bejárt. Összesen már 1927 kilométert tett meg és még a Dunát is átúszta. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense szerint a farkas vándorlásának oka a fajfenntartó ösztön – írja a Blikk.

Ha farkassal találkozunk…

“A farkas alapvetően kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. Vadon élő farkas emberre történő támadása egész Európában nem ismert. Ahogy más vadfajokkal való találkozás esetén is, alapvető a higgadtság megőrzése. Ne kezdjünk az állat elől szaladni, hanem nyugodtan, hangosan beszélve, lassú hátrálással térjünk ki előle! Az állat egy egyszerű kiabálástól, tapsolástól is nagy valószínűséggel elriad. Sose etessük, vagy csalogassuk magunkhoz”

– tanácsolta a szakember.

Már Budapest közelében járhat a svájci farkas

Amikor ész nélkül akarsz zöld lenni: több kárt csinálsz mint hasznot

(Budapest Környéke nyomán Szent Korona Rádió)