Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezető: “Téves az USA-ról kialakult Európa barátja kép!”

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta Európa egyre erőteljesebben közeledik az USA-hoz, sőt az EU szinte minden lépésével az amerikaiaknak tesz eleget. Erről fogalmazott meg véleményt az ukrán ellenzéki vezető Viktor Medvedcsuk, melynek fordítását alább közöljük. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrajnai konfliktus már egy éve foglalkoztatja a közvéleményt nemcsak Németországban, hanem egész Európában. A mainstream média és a legtöbb nyugat-európai politikus narratívái egyértelműek: Oroszország a gonosz agresszor, Ukrajna a szegény áldozat, az USA pedig a nemes segítő, aki csak a demokráciát és a szabadságot akarja megvédeni Ukrajnában. De a helyzet nem ilyen egyszerű.

A konfliktus sokkal korábban kezdődött. Ebben az USA döntő szerepet játszott, de nem úgy, ahogy azt a többnyire USA által irányított globális média bemutatja. Az Egyesült Államok 2013-2014 között államcsínyt kezdeményezett és finanszírozott Ukrajnában. Ez nem titok, hiszen az akkori vezető színészek, mint Victoria (“baszd meg az EU-t”) Nuland, nyíltan beismerik, hogy az USA-nak teljes 5 milliárd dollárt ért ezen puccs. Természetesen hivatalosan nem arról van szó, hogy a demokratikusan megválasztott kormányt meg akarták buktatni, és helyette egy Amerika-barát kormányt akartak felállítani, hanem azt, hogy a pénzt kizárólag a korrupció elleni küzdelemre, valamint a tisztességes és demokratikus választások lehetővé tételére használták fel.

A puccs valódi fő célja azonban az volt, hogy politikai és gazdasági ellenőrzést szerezzenek Ukrajna felett. Az Egyesült Államok politikájának még ennél is fontosabb célja az volt, hogy az egyre erősödő konfliktus következtében lerombolja az Európai Unió és Oroszország kapcsolatát, és tartósan meggyengítse az EU-t, mint az USA versenytársát.

Ez a folyamat azóta lendületet kapott, hogy Joe Bident megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Az ukrán puccs “szervezője”, Victoria Nuland visszatért az amerikai külügyminisztériumba. Felerősödtek az Egyesült Államok azon tevékenységei, amelyek célja az Európa és Oroszország közötti kapcsolatok tönkretétele. Vlagyimir Zelenszkij azonnal az amerikai és brit politikusok teljes befolyása alá került, akik elindították a katonai konfliktus kialakulását Ukrajna, Oroszország és az európai országok között. A színész Zelenszkijt választották meg Ukrajna elnökének, mert megígérte, hogy véget vet a korrupciónak és békés úton oldja meg a Donbász-konfliktust. De ennek az ellenkezője történt.

Az Európa és Oroszország közötti gazdasági kapcsolatok végleges megszakítása érdekében, különösen az energiaszektorban, az amerikai haditengerészet 2022. szeptember 26-án szabotázst indított az Északi Áramlat gázvezeték ellen, amint azt a Pulitzer-díjas Seymour Hersh kutatása mutatja. Az Egyesült Államok katonai erejének alkalmazása a négy Északi Áramlat vezeték közül három megsemmisítésére Németország, az EU és Oroszország elleni agressziós aktus volt.

A jelenlegi ukrajnai konfliktusban az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság elsősorban a következő célok teljesítésére törekszik:

  1. Európa, Oroszország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok megszakítása, különösen az olcsó energiaforrások exportja kapcsán, és ennek eredményeként az európai gazdaság gyengítése, megfosztva az amerikaiakkal versengő iparágaktól és a csúcstechnológiás iparágaktól, azokat áthelyezve az Egyesült Államokba.
  2. Az európai pénzügyi rendszer gyengítése, aminek következtében az euró elvesztette menedékvaluta státuszát. Az Európában zajló harcok és a NATO-/EU-országokra való kiterjedés veszélye arra készteti a befektetőket, hogy vonuljanak ki Európából.
  3. A fegyverkezési ipar gyengítése. Az Egyesült Államokkal versengő európai védelmi ipar egy része mára eltűnt. Például a vadászrepülőgépek fejlesztésében és gyártásában.
  4. Az európai országok bevonása a katonai akciókba. Első lépésben ez lehet Lengyelország és a balti államok (mint a fegyverszállítások esetében), majd Németország és más országok „összekapcsolódnak”.

Az eredmény az lesz, hogy az európai országok dezindusztrializálódnak és megsemmisülnek. Az EU teljesen elvesztette külpolitikai függetlenségét, és gazdaságilag az USA-tól függ.

A konfliktus lezárása lehetséges az ahhoz vezető okok és feltételek felszámolásával, vagyis Oroszország, Európa és Kína erőfeszítéseinek egyesítésével az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellenséges politikája ellen.

Szerencsére egyre többen értik meg, hogy kormányaik jelenlegi konfrontatív irányvonala saját országukat károsítja. Németországban például 2023. február 19-én petíciót indítottak (Alice Schwarzer és Sahra Wagenknecht) a szövetségi kancellárhoz intézett felhívással, miszerint állítsa le az ukrajnai fegyverszállítások eszkalációját. 2023. március 1-ig 716 235-en írták alá. Nemcsak Németországban, hanem az EU-ban is egyre több fellépés zajlik a Kijevbe irányuló fegyverszállítások ellen és az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok normalizálása mellett. A résztvevők száma több százezerre tehető.

Itt az ideje, hogy az európai politikusok felemeljék a szavukat, és független, egy USA-független politikát valósítsanak meg!

Az USA-ból mindenhonnan érkezhet váratlan segítség: Mert az USA-ban is egyre több kritika éri Biden demokrata elnök harcias irányvonalát – mindenekelőtt a konzervatív tábor részéről. 2022. október 9-én Donald Trump 45. amerikai elnök kijelentette, hogy azonnali tárgyalásokat kell folytatni Oroszországgal az ukrajnai konfliktus lezárásának érdekében, és megvádolta Joe Biden kormányát a háború szításával. “Hazánk és az úgynevezett vezetésünk megfélemlítette Putyint” – mondta Trump -, ami a harcokhoz vezetett. Trump arra is figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktus az Egyesült Államok lépései miatt harmadik világháborúhoz vezethet.

De a tüntetések az Egyesült Államok utcáit is elárasztják. Csak 2023. február 19-én több ezer ember – köztük volt külügyminisztériumi szóvivők, politikusok, újságírók és aktivisták – érkeztek Washingtonba a „Rage Against the War Machine” tüntetésre, és egy háború ellenes egységre szólítottak fel.

Már most nyilvánvaló, hogy a demokraták és a republikánusok kampánya a 2024-es amerikai elnökválasztáson nagyrészt az ukrajnai konfliktus körül forog majd. Trump győzelme esetén megismételheti azt, amit első elnökségének négy éve alatt elért: egyetlen hivatali időszakot úgy, hogy egyetlen amerikai katonai beavatkozás sem történt volna a világon.

A szerzőről: Mielőtt kizárták Ukrajnából
Viktor Medvedcsuk (68) parlamenti képviselő és az ország legnagyobb ellenzéki pártjának, az Ellenzéki Platform – Az életért (OPZH) elnöke volt. Egy évvel a háború kitörése előtt a párt volt a legerősebb politikai erő Ukrajnában a közvélemény-kutatások szerint, Zelenszkij pártját 6%-kal megelőzve. Ennek eredményeként Medvedcsukot hazaárulással vádolták meg egy koholt perben, illegálisan több mint hat hónapig házi őrizetben tartották, és többször is nyomást gyakoroltak rá, hogy hagyja el az országot. Maradt, kitört a háború, 2022 februárjában letartóztatták, és végül egy fogolycsere keretében Oroszországba szállították.

Hogyan értékeli Alexander Dugin a háború első évét?

Urántartalmú lőszert küld a Nyugat Ukrajnának

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)