64 éve végezték ki az 56-os antikommunista szabadságharc legfiatalabb mártírját – Mansfeld Péter emlékezete

64 éve akasztották fel az 1956-os szabadságharc legfiatalabb mártírját, Mansfeld Pétert. Kivégzése napjául szándékosan a Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulóját(1959. március 21.) választották a kommunisták. A 18. életévét éppen hogy betöltött fiatalnak hosszú percekig tartott a haláltusája. Ezekért az embertelen tettekért soha nem lett felelősségre vonva senki.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

1959-ben végezték ki az 1956-os hőst, Mansfeld Pétert. A forradalom utáni megtorlás legfiatalabb hősét, Pétert, igazságtalanul végezték ki, hiszen, ha el is követte volna azokat a bűnöket, amiket ellene gyártottak egy koncepciós perben, és amit ők bűnnek neveztek, mi pedig hazaszeretetnek, akkor is maximum 5 – 6 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést kaphatott volna. De abban a rendszerben ne keressük a jogot és igazságot. Azt csináltak bárkivel, amit akartak.

Az 1956 utáni megtorlásokat végrehajtó Kádár-kormány éppen a sok fiatalkorú felkelő miatt hozott 1957 nyarán olyan rendeletet, amely lehetővé tette a 18 évesnél fiatalabb, de 16. életévüket már betöltöttek kivégzését.

De aki halált kért Mansfeld Péterre, az Mátsik György volt. Mátsik segédmunkásból lett Borsod megyei rendőrkapitány, 32 évesen pedig a fővárosi főügyészség politikai osztályára került. Péter ellen 14 vádpontot hoztak össze, hamis bizonyítékokat is gyártottak. Egy teljes évet szántak arra, hogy egy koncepciós per keretében kivégezhessék 1959. március 21-én, a Tanácsköztársaság negyvenedik évfordulóján…

Részlet a Mansfeld című filmből:

“Hull a virágeső és örömmámor ujjong felénk” – így szabadult Mindszenty József a börtönből

(Vadhajtások.hu nyomán Szent Korona Rádió)