Itt vannak az ország legveszélyesebb települései

Az ORFK legfrissebb statisztikái szerint messze Budapest volt a rablások és a lopások központja. A lent látható térkép jól mutatja, hogy kitűnik a főváros az ország többi régiói közül.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A rendőrség hivatalos bűntérképe szerint messze Budapesten jutott a legtöbb rablás 100 000 lakosra vetítve 2022 és 2023 között. A fővárosban 33 ilyen bűncselekmény jutott ennyi lakosra. Jócskán “elmaradva” a fővárosi számtól a második (ezt a típusú bűncselekményt vizsgálva) legveszélyesebb régió Heves vármegye volt, ahol 21 ilyen, a vagyon elleni bűncselekmény jutott 100 000 emberre.

Hasonlóan veszélyes vidék volt Borsod és Somogy vármegye, amikben 17, illetve Bács-Kiskun vármegye, ahol 16 rablás jutott ennyi lakosra. Ahogy a hőtérképen is látszik, általánosságban a nyugati országrészekben voltak a legritkábbak az ilyen jellegű bűncselekmények, szemben az ország északkeleti részével, ahol mindhárom vármegyében igen magas volt a rablások száma.

A 100 000 főre vetített legkevesebb rablás Békés, illetve Vas vármegyében volt (egyaránt 3), de Zalában is csak három ilyen vagyon elleni erőszakos bűncselekmény jutott ennyi emberre 2022.02.14. és 2023.02.14. között.

A rendőrség bűntérképét a lopásokra szűrve általánosnak tűnik, hogy a vagyon elleni bűncselekmények mely régiókban a legelterjedtebbek. A vizsgált 100 000 főre ebből a bűncselekményből is toronymagasan a fővárosban jut a legtöbb, 339 darab.

Hasonlóan durva számokat csak Heves vármegyéből jelentettek, ahol 250 ilyen típusú jogtalan eltulajdonítással kapcsolatos ügy jutott 100 000 lakosra. Érdekes viszont, hogy az ilyen bűncselekményeket vizsgálva nem az északkeleti országrész többi vármegyéje, hanem Jász-Nagykun-Szolnok vármegye számít a harmadik leginkább “fertőzöttnek”, ahol 198 eset jutott ennyi emberre. Borsodban egyébként ez a mutató 180-on állt, tehát sokkal azért nem csúszott le a negatív dobogóról.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint általánosságban is rengeteg bűncselekmény történik Budapesten az ország többi területi egységéhez viszonyítva. 2022 harmadik negyedévében (ez a legutolsó időszak, amiről jelenleg elérhető nyilvános adat) az országban 40 349 bűncselekményt követtek el, ezek közül 10 735 történt a fővárosban, tehát az összes bűnelkövetés 26,61 százaléka esik a városra.

Ezzel szemben 2022-ben az ország 9 689 010 fős lakosságának mindössze 17,62 százaléka, 1 706 851 ember lakott a fővárosban.

Jól látszik tehát, hogy a lakosságszám által indokoltat jóval túlszárnyaló “fölényben” van a főváros az összes regisztrált bűncselekmény arányait tekintve is. Ennek háttere igen összetett lehet.

Budapesten például rendkívül elterjedt a külföldi turisták átverése és meglopása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság épp a hónapban közölt információkat egy tavaly elkövetett ügyesebb csalásról, aminek módszere az volt, hogy ATM-ből pénzt felvevő turisták figyelmét terelték el pénzfelvétel közben. Az ehhez hasonló cselekményeket adott esetben üzletszerűen, hónapokon keresztül lehet folytatni. De ennél is kézenfekvőbbek a nem csak turistákat érintő zsebtolvajlások, melyeknek a forgalmas fővárosi közterek “remek” terepet adnak.

Ezen felül a betörések is rendkívül gyakoriak a fővárosban. A 2020-as adatok szerint ezekből Zuglóban és a harmadik kerületben történt a legtöbb. A XIV. kerületben a PRE-STAT adatai alapján 113 ilyen esetet regisztráltak, Óbudán pedig 101 ilyen bűncselekmény történt. De nem sokkal maradt el ezektől a XI. kerület 99-cel, valamint a XVIII. és a XIX. kerület 96 esettel.

A rendőrség külön adatokat közöl a betöréses lopásokról is (itt ugye nem feltétlenül magánlakásokba hatoltak be a bűnözők), amelyek listáját a XI. kerület vezeti 161 esettel, utána következik az előző, lakásbetörési lista másik két dobogósa: a XIV. kerületben 151 ilyen bűncselekményt regisztráltak, a III.-ban pedig 145-öt.

Az országos képre visszatérve az ORFK még egy tavalyi kiadványban arról írt, hogy Magyarországon átlagosan kétpercenként történik vagyon elleni bűncselekmény, amelyből minden hatodik betöréses lopás. Akkor bűnözők mesélték el, hogy a helyszín kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne kelljen nagy zajt csapniuk, amely a családi háznál optimális: a szomszédok itt távolabb vannak, így sokkal kisebb a lebukás veszélye, mint például egy panellakásban, ahol a vékony falak hamar lebuktathatják őket.

Letartóztatták Németországban a budapesti antifa terrortámadások gyanúsítottjait

Pakusza Zoltán: tegyenek a hatóságok a bűnözés visszaszorításáért!

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)