“Az Istenről szóló dalok sértik a nem keresztények érzékenységét”, átírják a cserkészdalokat mivel azok túl “kirekesztők”

Újabban egy cserkésztábor tábori nótája esett áldozatul a nyugaton tomboló elvadult liberalizmusnak. Azért cserélték le a dalt, mivel a tábor vezetője szerint az nem felelt meg a modern kori (woke) alapelveknek és a “felvilágosult” befogadásnak. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Beszámolók szerint a kirekesztés az egyik buzgó táborvezetőnek jutott eszébe, aki fogta magát és leállította a vidáman dalolászó cserkénylányokat, mondván túlságosan is ódivatú a nóta. A vezető szerint több dalnak is „gyarmati és rasszista történelme van”. 

Az indoklás azért különösen fura, mert ha ezen az alapon közelítünk, akkor magának a cserkészmozgalomnak is gyarmati a történelme, hiszen az egészet Lord-Baden Powell of Gilwell alapította, aki a búr háborúk alatt készített rendszerezett formában túlélési tippeket a természetben.

A cserkészlányok által énekelt klasszikus dalokat egyébként törölni fogják, miután a mozgalom megerősítette, hogy a dalszövegek

„bántóak lehettek az emberek számára”.

A változtatásokat a cserkészlányok megerősítették a honlapjukon közzétett bejegyzésben, amelyben azt írják, hogy a dalok továbbra is „nagy részét” képezik a csoport hagyományainak, de azt sugallják, hogy „szükség lehet kiigazításokra, hogy mindenki tudjon csatlakozni. A bizonyos kiigazításra azért van szükség, mert

az Istenről szóló dalok sértik a nem keresztények érzékenységét.

A cserkészet eredeti üzenete az Istenbe vetett hitre való buzdítás volt, de az új változatból kikerült minden utalás a Szentlélekre. Eredetileg a Brownie Bells szövege így hangzott: „Ó Urunk, Istenünk, gyermekeid hívnak, add meg nekünk a békédet, És áldj meg mindannyiunkat. Jó éjt G.O.O.D.N.I.G.H.T.” Az új verzió így szól: „Ideje a végnek, találkozónknak vége, nagyszerű, gyorsan repül az idő, jó éjszakát”.

A szervezet megvédte a változtatásokat, mondván, hogy azok „minden vallást befogadnak”.

A döntést a Keresztény Intézet bírálta, Ciarán Kelly a Daily Mailnek azt mondta:

„A cserkészcsapatoknak nem szabad elfelejteniük, hogy alapítóikat, Robert Baden-Powellt és nővérét, Agnest a hitük motiválta. A múltjuk és a hagyományaink eltörlése nem segíti elő a nagyobb befogadást vagy a sokszínűséget, épp ellenkezőleg. A cserkészlányok számos keresztény tagja bizonyára megkérdőjelezi, hogy mennyire látják őket valóban szívesen. Remélem, hogy átgondolják ezt a döntést”.

Az egyik vezető megerősítette: „Abbahagytuk minden olyan dal éneklését, amelynek megkérdőjelezhető a története. Nem éneklünk többet olyan dalokat, mint a Land Of The Silver Birch, amelyet az amerikai őslakosok kultúrájának utánzására írtak, de nem tisztelik az ő dalkultúrájukat, és a Five Little Monkeys, amelyet feketeruhában énekeltek.”

Észak-Macedónia: cserkészek szerveztek szextábort gyerekeknek

(Magyar Jelen.hu nyomán Szent Korona Rádió)