A román államfő rendre intette azokat a politikusokat, akik a Duna-delta miatt bírálják Ukrjanát

Visszafogottságra intette azokat a román politikusokat az ország államfője, akik bírálják Ukrajnát a Duna-deltát veszélyeztető vízi hajóút építése miatt. Az évtizedek óta tartó, de nem olyan régen ismét kiújuló vitát Iohannis azzal akarta elcsendesíteni, hogy Románia támogatásáról biztosította Ukrajnát és Moldovát. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A NATO keleti szárnyának országait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) lengyelországi csúcstalálkozóját követően Klaus Iohannis Románia varsói nagykövetségén tartott – a bukaresti hírtelevíziók által élőben közvetített – sajtóértekezletet. Ezen beszámolt arról, hogy a – Joe Biden amerikai elnök részvételével megtartott – tanácskozáson Románia további eltökélt támogatásáról biztosította Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. A román elnök azonban ismét elhárította országa konkrét (katonai) segítségnyújtásának mibenlétét firtató újságírói kérdést: szerinte most fontosabb cselekedni, a “háború után majd többet lehet beszélni”.

Azokra a kérdésekre, amelyek a Duna-deltán keresztül vezető, Ukrajna számára új fekete-tengeri kijáratot biztosító hajóútra vonatkoztak, Iohannis azt mondta: jogos a delta élővilágát féltő aggodalom, de ebben az esetben szerinte inkább feltűnésre vágyó politikusok hangulatkeltéséről van szó, akiket nem annyira a környezetvédelem, mint inkább a jövő évi romániai választások foglalkoztatnak.

Leszögezte: Ukrajna eddig is rendszeresen végzett kotrási munkálatokat az úgynevezett Bisztroje-csatornán, és Kijev most is azt állítja, hogy csak karbantartásról, nem a hajóút mélyítéséről van szó. Ezt ellenőrizni fogják, de ilyen ügyekben előbb a szakértőknek kellene állást foglalniuk, nem a politikusoknak – tette hozzá a jobboldali államfő, a kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokratáknak, a Bisztroje-botrányt kirobbantó Sorin Grindeanu szállításügyi miniszternek és a témában meglehetősen harcias kijelentéseket megfogalmazó Marcel Ciolacu házelnöknek üzenve.

Iohannis szerint ebben a kényes, háborús helyzetben főleg Moszkvában örülnének annak, ha feszültté válna az ukrán-román viszony, és a román lakosság körében csökkenne Ukrajna támogatottsága. Arra a kérdésre, hogy vajon a májusban esedékes kormányfőcsere után (amikor a koalíciós megállapodás szerint Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök átadja majd helyét Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnöknek) megváltozhat-e a román állam Ukrajnát támogató politikája, Iohannis leszögezte: ameddig ő az ország elnöke, addig ez nem fordulhat elő.

Duna-delta ökológiai egyensúlyát borítaná fel Ukrajna

A románoknak továbbra sem tetszik az ukránok Dunát tönkretevő ötlete

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)