Egy amatőrklub ártalmatlan léggömbjét lőhette le az amerikai légierő

Érdekes fordulatokat kezd venni az amerikai légtér fölött lelőtt léggömbök ügye: úgy tűnik, egy helyi amatőr hobbiklub ártalmatlan eszközét lőtte le az amerikai légierő egyik F–22-es, ötödik generációs vadászrepülője. Az FBI felvette a kapcsolatot a klubbal, de további részletekkel nem szolgált.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Csütörtökön olyan hírek keltek szárnyra, hogy egy illinois-i amatőr klub szerint az egyik léggömbjük eltűnt Alaszka közelében szombaton, éppen ugyanazon a napon, amikor egy F-22-es lelőtt egy tárgyat a kanadai Yukon felett – számol be a Politico. Az egyik klubtag szerint elképzelhető, hogy az az ő léggömbjük volt. A csoport honlapján kedden közzétett blogbejegyzésben is leírták, hogy eltűnt a léggömbjük, ugyanakkor ezt az esetet nem hozták összefüggésbe a katonai akcióval.

Az objektum egyike volt annak a három ismeretlen légi járműnek,

amelyeket a hétvégén lőtt le a légierő, napokkal azután, hogy egy kínai kémballonbehatolt az Egyesült Államok és Kanada fölé. Mindez arra késztette a hadsereget, hogy alaposabban megvizsgálja az amerikai légtérben lebegő berendezéseket.

Az amerikai tisztviselők még mindig nem árulták el, mi volt a három tárgy, de Joe Biden elnök csütörtökön azt mondta, valószínűleg léggömbök voltak, amelyek vagy magáncégeké voltak vagy tudományos kutatásban vettek részt.

A kormánytisztviselők már megkeresték a hobbicsoport néhány tagját – mondta a Politicónak nyilatkozó. Csütörtökön az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság szóvivője is azt mondta, az FBI felvette a kapcsolatot a klubbal, de további részletekkel nem szolgált. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta, az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a léggömb a klubé.

ENSZ-vizsgálatot követelnek az Irak elleni amerikai invázió ügyében

Célkeresztben a katolikusok: az FBI megfigyelné őket?

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)