Ferenc pápát utasítgatnák a helyi érsek által rendre rakott szabadkőművesek

Bruno Forte érsek

Az olasz szabadkőművesek kijelentették, hogy Ferenc pápához fordulnak, miután a helyi katolikus érsek, Bruno Forte megismételte a katolikus egyház elítélő kijelentéseit a szabadkőművesség kapcsán, tekintettel a térségben megújuló erőteljes szabadkőműves tevékenységre.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A kelet-olaszországi Chieti-Vasto érsekség helyi szabadkőművesei kijelentették, hogy “gyors és aktív beavatkozást” fognak kérni Ferenc pápától, miután Bruno Forte érsek emlékeztetett, hogy a katolikus egyház szigorúan tiltja a szabadkőműves tevékenységekben való részvételt.

Február 7-én Forte levelet intézett az érsekségéhez, amelyben felemlegette a Hittani Kongregáció (CDF) 1983-as szabadkőművességről szóló dokumentumát. Forte kijelentette, hogy:

“a szabadkőművesség elítélése változatlan maradt; másodszor, a páholyhoz tartozó katolikusok súlyos bűnben leledzenek, és nem részesülhetnek a szent áldozatban; harmadszor, kivétel nem megengedett.”

Levelét Forte az érsekségében található Szuverén Arab Phoenix páholy szabadkőművesei által szervezett megújult nyilvános tevékenységének következtében írta meg. Legfőbb kiváltó oka egy, a páholy által szervezett nyilvános konferencia volt, mely ellen sok helyi is tiltakozott. A helyi szabadkőműves vezető, Ginevra Di Nicola a társadalomból fakadó gyűlöletnek nevezte az ellenállást.

Nicola vádjai után adta ki Forte a levelét, amely főként a Hittani Kongregáció (CDF) 1983-as dokumentumának szövegéből állt. Ebben a dokumentumban– amelyet Joseph Ratzinger akkori bíboros írt alá és II. János Pál pápa hagyott jóvá – ez áll:

“Az Egyháznak a szabadkőműves szervezetekre vonatkozó negatív véleménye ezért változatlan, mivel ezen szervezetek elveit az Egyház saját tanításával mindig is összeegyeztethetetlennek tartotta, így a bennük való tagság tiltott marad. Az a hívő, akit bevesznek tagként szabadkőműves társaságba, súlyos bűn állapotában van és nem részesülhet szentáldozásban.”

A CDF határozata továbbá hozzáteszi, hogy a helyi püspökök nem adhatnak ki olyan dokumentumokat, amelyek valamilyen módon eltérnek a CDF által a katolikus egyház és a szabadkőművesség kapcsolatára vonatkozó határozott állásponttól: “A helyi egyházi hatóságoknak nem áll jogában a szabadkőműves társaságok természetéről olyan véleményt kinyilvánítani, ami csökkentené a fenti, valamint az ezzel összhangban lévő, szintén ezen Hittani Kongregáció által kiadott 1981. február 17-i nyilatkozatot.”

Válaszul a szabadkőműves páholy kijelentette, hogy Ferenc pápához fordulnak, hogy járjon közben Forte ellen: “Ferenc pápához fogunk fordulni, hogy gyors és proaktív beavatkozását kérjük ebben a diatribusban, amely károsítja becsületünket, és összességében veszélyezteti biztonságunkat.” A szabadkőművesek szerint emellett Ferenc pápának fel kell karolnia az őáltaluk támogatott “Egyetemes Testvériség” eszményét.

Nemcsak mélyállam, mélyegyház is létezik – interjú Carlo Maria Viganò érsekkel (I. rész)

(LifeSiteNews nyomán Szent Korona Rádió)