Sokadik jelentés és bizonyítás: génmódosított a vuhani laborból elszabadult vírus

Az amerikai Képviselőház külügyi testületének Republikánus tagjai tavaly szeptemberben készítettek egy jelentést a koronavírus lehetséges eredetéről, A történelem legnagyobb eltussolásának, nyomeltüntetésének nevezi egy, az amerikai Képviselőház külügyi bizottságának Republikánus Párthoz tartozó képviselői által készített jelentés a koronavírus eredettörténetét. A jelentésben azt valószínűsítik, hogy a SARS-CoV-2 egy mesterséges koronavírus-mutáns, amely 2019. szeptember 12. előtt szabadult el a Vuhani Virológiai Intézet laborjából, a Kínai Kommunista Párt pedig nagy mennyiségű erőforrást szentelt a bizonyítékok eltüntetésére és amerikai állampolgárok, valamint a WHO is segítette őket ebben.ezt a dokumentációt egészítették ki egy most publikált állásfoglalással.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A jelentés erős felütéssel indul: azt írják, hogy a SARS-CoV-2 az eddigi bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel a Vuhani Virológiai Intézetből (VVI) szabadult el egy véletlen baleset folytán, 2019. szeptember 12 előtt. A most terjedő koronavírus-törzs valószínűleg egy genetikailag módosított vírus, melyet eredetileg a Jünnan-tartománybeli barlangban gyűjtöttek be, 2012 és 2015 között.

Megvádolják azzal is a Kínai Kommunista Pártot (KKP), hogy amerikai állampolgárokat felhasználva szándékosan megpróbálták eltussolni a labori eredettel kapcsolatos nyilvános eszmecserét és az erre irányuló nyomozásukat. A jelentésben az is olvasható, hogy az eddigi bizonyítékok alapján már teljesen kizárható a halpiaci eredetelmélet.

Arra, hogy a víruslaborból szabadult el a koronavírus, a jelentés a következő bizonyítékokat hozza:

 • hirtelen, indoklás nélkül eltüntette a VVI stábja a teljes vírusadatabázisát az internetről 2019. szeptember 12-én, az éjszaka kellős közepén,
 • váratlan karbantartásokat hajtottak végre a laborban annak üzemeltetői az említett dátum körül,
 • a 2019 októberében, Vuhanban tartott Katonai Világjátékokon számos résztvevő megfertőződött egy olyan vírussal, melynek tünetei a koronavírushoz hasonlóak voltak,
 • műholdas felvételek alapján elmondható, hogy jelentősen megnőtt a virológiai labor körül működő kórházak forgalma 2019 szeptemberében és októberében, sokan a koronavírus által okozott tünetekkel hasonlókat mutattak,
 • valamikor 2019-ben a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik biológiai fegyverszakértője vette át a VVI legbiztonságosabb, BSL-4-es minősítésű laborjának vezetését,
 • a KKP és a laborban dolgozó tudósok a mai napig nem hajlandók transzparensen beszámolni arról, hogy pontosan milyen jellegű kutatások folytak az intézetben.

A jelentés tehát továbbra sem mutat be közvetlen bizonyítékot arra, hogy az új koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult el, viszont a körülményekből erre a következtetésre jutottak el a Republikánusok.

A Trump-kormány külügyminisztériuma egyébként még az év elején, két héttel az elnökváltás előtt mutatott be egy igencsak hasonló, másodlagos jellegű bizonyítékokat bemutató jelentést:

A most bemutatott jelentés viszont két területen is tovább megy:

 1. egyrészt de facto megvádolják Kínát azzal, hogy a világban terjedő SARS-CoV-2 egy szándékos genetikai manipuláció eredményeként létrejövő mutáns koronavírus,
 2. másrészt pedig azt állítják, hogy a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárokat és a WHO-t is felhasználta arra, hogy eltüntesse a labori eredet bizonyítékait.

A dokumentumban az olvasható, hogy a laborban folyt arra irányulóan is kutatás, hogy

A TERMÉSZETBEN FELLELHETŐ, EMBERRE NEM KIFEJEZETTEN VESZÉLYES KORONAVÍRUSOK FEHÉRJETÜSKÉIT ÚGY MÓDOSÍTSÁK A TUDÓSOK, HOGY AZOK EMBEREKET IS NAGYOBB HATÁSFOKKAL FERTŐZNI TUDJANAK.

A jelentés arra utal, hogy a SARS-CoV-2 eredeti változatát, körülbelül 292 másik koronavírus-variánnsal együtt, Jünnan-tartomány barlangjaiból gyűjthette be a víruslabor stábja 2012 és 2015 között. Ezt az implikált konklúziót a labor főigazgatója által korábban publikált tanulmányokra alapozzák.

Az amerikaiak azt állítják, hogy a tudományos munka egy része BSL-2-es sztenderdek szerint folyt, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy fogorvosi rendelőhöz hasonló biztonsági és higiéniás körülmények mellett foglalkoztak potenciális pandémiás vírusokkal.

Ezen kívül megneveznek több amerikai állampolgárt, akik részt vettek a VVI munkájában, többek közt Dr. Ralph Baricot, aki már 2005-ben kifejlesztett egy olyan módszert, melynek köszönhetően úgy tudnak genetikailag módosítani vírusokat, hogy az emberi beavatkozásnak semmilyen nyoma nem marad. Rajta kívül még Peter Daszakot is említik, aki az EcoHealth Alliance nevű amerikai nonprofit vezetőjeként segítette a vuhani labor munkáját és a pandémiával kapcsolatos kommunikációt.

A részvételükről a jelentésben több kínai és angol nyelvű emailt is bemutatnak.

Végül pedig arról írnak, hogy a Kínai Kommunista Párt az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is felhasználta arra, hogy eltussolják a labori eredettel kapcsolatos elméleteket, dialógust, vizsgálatokat.

Azzal vádolják a KKP-t, hogy orvosokat, tudósokat és újságírókat tartóztattak le, némítottak el, akik a koronavírus eredetéről akarták elmondani az igazságot, illetve megsemmisítették a releváns kutatásokat és laboratóriumi mintákat is. Említenek konkrét példákat is; többek közt az az esetet, amikor a BBC a koronavírus természetes változatának esetlegesen otthont adó Jünnan-tartománybeli barlangoknál vizsgálódott, de civil ruhás rendőrök tartóztatták fel őket. Az incidens 2020 decemberében történt, 2021 februárjában betiltották a BBC-t Kínában.

Ezen kívül több, a barlangok köré tévedő helyi lakost is őrizetbe vettek, illetve kamerákat is telepítettek köréjük.

Közben a WHO, Tedrosz főigazgató vezetése alatt, nem figyelmeztette a világot a közelgő pandémiáról. Helyette a KKP kommunikációját ismételte, mellyel lényegében Hszi pártelnök bábjaként viselkedett

– olvasható a jelentésben.

Végül a politikusok a következő intézkedéseket kérik:

 • azonnal tiltsanak be minden olyan kutatást nemzetközi szinten, amely különféle vírusok fertőzőképességének növelésére irányul, amíg egységes kutatási sztenderdekre vonatkozóan országokon átívelő megállapodás nem születik,
 • foganatosítson az Egyesült Államok kormánya szankciókat a Kínai Tudományos Akadémia és a hozzájuk kapcsolódó entitások ellen,
 • azonnal tiltsák ki a vuhani víruslabor vezetését az Egyesült Államokból és helyezzenek ki az intézményre és vezetőire is szankciókat,
 • helyezzenek nyomást a KKP-ra és a kínai tudományos elitre, illetve biológiai laborokra, hogy transzparensebb információmegosztást és biztonságosabb kutatásokat folytassanak.

Az nem világos még, hogy mi lesz a jelentés utóélete. A Republikánusok a Képviselőházban és a külügyi testületben is kisebbségben vannak, viszont a Demokrata Biden-kormány a Trump-kormányhoz hasonlóan nyomásgyakorlás-orientált hozzáállást folytat a Kínai Kommunista Párttal és tevékenységükkel kapcsolatosan. Nem valószínű, hogy explicit felhasználják majd a jelentést a Kínával való kommunikáció során a Fehér Házban is, annak egyes elemeit viszont „elcsenhetik,” hogy a koronavírus eredetével kapcsolatos vizsgálatok szükségességét validálják.

(Portfolio)