Akár 15 elkövető is lehetett a rendőrség szerint és tájékoztattak a szélbalos támadásokról

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn a rendőrség azokról a csoportos utcai támadásokról, amelyek a múlt hét második felében történtek Budapesten. Senki sem kérdezte meg viszont a rendőrségtől ezidáig, hogy felmerült-e a hatóságok felelőssége, amiért rendre engedik a Bécsi Kapunál a provokációkat, illetve az antifáknak adnak jogilag igazat, őket feljelenteni sem lehet…


Nyerges Béla, a BRFK nyomozója a hétfőre meghirdetett sajtótájékoztatón azt mondta, példátlan bűncselekmény-sorozatról van szó, ugyanis négy bűncselekmény történt néhány napon belül – szól a hvg tudósítása. Az első február 9-én délelőtt, a Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárt városnéző sétájuk során 7-8 fő megrohant és különböző eszközökkel megverték őket. Az eszközök között volt vipera is.

Az egész verés alig egy percig tartott, majd az elkövetők távoztak. A három sértettből ketten súlyosan megsérültek, a támadás okát nem tudták meghatározni.

Február 10-én újabb támadás történt Gazdagréten: egy férfi a munkahelyére tartott, amikor nyolcan hátulról megrohanták, bántalmazták, gázspray-vel lefújták. A rendőröknek ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy egy sorozat első két esetével állnak szemben, ekkor alakítottak nyomozócsoportot az ügyre, aminek 24 tagja volt, de volt olyan napszak hétvégén, amikor negyvenen dolgoztak az ügyön. Ugyanezen a napon éjjel a Belvárosban volt egy újabb támadás: ekkor öten rontottak rá egy koncertre tartó párra, a férfi itt súlyos sérüléseket szenvedett. Hajnalban a Mikó utcában egy német párt támadtak meg hatan, mindkettőjüket bántalmazták.

A rendőrök a BRFK elmondása szerint arra voltak kíváncsiak, miért pont ezeket a sértetteket választották ki, hiszen korántsem hétköznapi, hogy vascsövekkel rontanak rá emberekre Budapesten. Nyerges szerint a sértetteket csak a ruházatuk köti össze: bomberdzsekire hasonlító ruhadarab is volt rajtuk, ami azt sugallhatta a támadóknak, hogy a sértettek a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba és szélsőséges jobboldaliak. A támadók egyedül a gazdagréti verés előtt kérdeztek rá az áldozatuknál arra, hogy a Kitörés Napjára érkezett-e, majd a nemleges válasz ellenére is nem sokkal később hátulról leütötték. A többi esetben kérdés nélkül verték meg az áldozatokat. A rendőrség szerint a támadásokban akár 15 elkövető is részt vehetett, többen azonban a konkrét verésben nem, csupán a szervezésben vállalhattak szerepet.

Szombaton kora délután az elkövetők egy részét a VI. kerületben elkapták, miután egy járőr az I. kerületből követte őket. Ketten német állampolgárok, egyikük olasz. Két vipera, egy kalapács, egy ólmos kesztyű és egy gázspray került elő tőlük, a rendőrség gyanítja, hogy további támadásokra készültek. A rendőrség elkapott egy magyar nőt is, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban. Mindegyikük tagadja, hogy támadott volna, a külföldiek a legalapvetőbb kérdésekre sem feleltek. A BRFK szerint a támadók között meglepően sok volt a nő, volt olyan eset, ahol a támadók fele nő volt.

A magyar gyanúsított a rendőrség gyanúja szerint ott volt a Gazdagréten és a Fővám téren is, míg a német nőt csupán szervezéssel gyanúsítják. Nyerges azt mondta, az esetekkel kapcsolatban tartják a kapcsolatot a titkosszolgálatokkal is.

Szombaton egy, a fentiektől független támadás is történt a fővárosban, ebben az esetben azonban vélhetően hazafiak támadtak antifa provokátorokra a Széll Kálmán téren. A rendőrség erre a támadásra a hvg.hu kérdésére tért ki, azt mondta, még nem derült ki, hogy esetlegesen nem pont a korábbi támadások miatt elkövetett bosszúról volt-e szó. A BRFK egyáltalán nem volt hajlandó az esetről további részleteket közölni.

A PestiSrácok arra kérdezett rá, hogy történt-e késelés is a verések során, egyes híroldalak ugyanis erről írtak. A rendőrség azt közölte, hogy a nyolc sérült közül három sérülése súlyos, azonban ezek nem szúrt sebek, a kamerafelvételeken nem látszott kés. A sértettek sérülései származhattak hegyesebb tárgytól, de ezek csak könnyű sérülések lehettek, úgymond klasszikus késelés nem történt. Arra a kérdésre, hogy milyen hazai kapcsolataik lehettek az elkövetőknek, Nyerges annyit mondott, hogy küldtek megkereséseket a külföldi hatóságoknak, de nincs információjuk arról, hogy a támadók meghívásra érkeztek volna Budapestre.

A Magyar Jelen kérdésére a BRFK közölte, hogy nem igaz az, hogy a támadások elkövetőjét a Kitörés Napja elleni tüntetésen vették őrizetbe. A hazafias lap munkatársa azt állította, hogy a sajtótájékoztatón ülő újságírók közül többen is hergeltek a Kitörés Napja ellen azzal, hogy valótlanságokat állítottak a szerinte békés eseményről. A Magyar Jelen azt szerette volna tudni, hogy a rendőrség fogja-e vizsgálni az ügyben a média felelősségét, mire a BRFK munkatársa emlékeztette, hogy pusztán a támadásokkal kapcsolatos a sajtótájékoztató, erre a kérdésre nem tud most válaszolni. A Szent Korona Rádió pedig arra volna kíváncsi, hogy vizsgálja-e bárki a rendőrség felelősségét, hogy miért rendre az antifáknak adnak jogilag “igazat”, miért a hazafiakat üldözik és ezzel folyamatosan erőt adva a szélsőbaloldalnak?!

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)

Az NJSZ összefoglalja, hogyan alkalmaz a rendőrség kettősmércét Kitörés megemlékezések kapcsán

HVIM: Követeljük az antifa támadások csírájában való elfojtását és felszólítunk mindenkit az önvédelemre!