A Szíria elleni szankciók feloldását követelik a keresztény egyházi vezetők

A szíriai keresztény egyházi vezetők, az ENSZ-hez írt közös levelükben a nyugati országok Szíria elleni szankcióinak feloldását kérték. Több ország nem is törődve ezekkel a szankciókkal, az első pillanatban a katasztrófa sújtotta ország segítségére sietett.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, X. János antiochiai görög ortodox pátriárka és Youssef Absi melkita görögkatolikus pátriákra közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy teljesen igazságtalan a háború sújtotta Szíria ellen bevezetett embargó, mivel az amúgy is sokat szenvedett szír nép az elszenvedője.

A pátriárkák szerint az USA és az Európai Unió által elrendelt embargó, a szíriai népre kirót igazságtalan ostromként értelmezik.

A keleti egyházi vezetők közös nyilatkozatukban a rendkívüli intézkedések megtételére és a szankciók azonnali feloldására szólítottak fel, hogy a földrengés sújtotta Szíria területeire szabadon és minél hamarabb megérkezhessenek a humanitárius segélyszállítmányok. Emellett kiemelték, hogy eljött az ideje, hogy a nyugati világ véget vessen a szíriai nép szenvedéseinek.

2019-ben miután a szíriai hadsereg felszabadította az ország több mint 70%-át az iszlamista terrorszervezetek alól, az Egyesült Államok egy a Ceaser-törvény bevetésével teljes embargót rendelt el a közel-keleti ország felett, arra hivatkozva, hogy a damaszkuszi vezetés számos alkalommal megsértette az emberi jogokat.

A négy éve bevezetett embargó, súlyos gazdasági válságba sodorta a háborútól épp megszabadult országok. A lakosság nagy része elszegényedett. Az ENSZ adatai szerint majd 10 millió szír embert fenyeget éhezés. Egyes országok köztük Oroszország, Kína, Irán és Venezuela szembementek az embargónak, és elsőként küldtek légi úton segítséget Szíriának. Az elmúlt napokban több tucat repülőgép szállt le a damaszkuszi és az aleppoi repülőterekre, hogy élelmiszerrel, ruházattal és gyógyszerrel segítség a földrengés után életben maradt embereket.

Peking bejelentette, hogy Kína kezdeményezte az ENSZ-nél az amerikaiak által erőltetett szíriai szankciók feloldását.

Több környező ország mit sem törődve az amerikai fenyegetéssel, azonnal Szíria megsegítésére indult.

Venezuela hétfőn küldött mentőcsapatot a Szíriában történt földrengés áldozatainak megsegítésére.

Az iraki kormány bejelentette, hogy segélykonvojt küldött Szíriába, melyek üzemanyagot szállítanak a katasztrófa sújtotta országba.

Algéria az elsők között küldött mentőcsapatot a földrengés sújtotta Szíria északi területére. Az algír mentőalakulat több tucat ember köztük egy 2 éves kilány életét is megmentették már.

Más országokhoz hasonlóan Örményország is segélyszállítmányt, technikai eszközöket és egy mentőcsapatot küldött a földrengés sújtotta Szíriába. Az örmény egység szerdán érkezett meg Damaszkuszba.

Csak a Szűz Mária szobor maradt sértetlenül a katedrális összeomlását követően Törökországban

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)