Bízz a tudományban! A koronavírus elleni gyógyszer új mutánsokat tenyésztett ki

Egy széles körben használt koronavírus-gyógyszer segítheti a vírus új variánsainak megjelenését. Egy tudós szerint ez meghosszabbíthatja, sőt akár újra is élesztheti a világjárványt.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Merck által fejlesztett molnupiravirt úgy tervezték, hogy azáltal pusztítsa el a vírust, hogy mutációkat indukál annak genomjában. Egy új vizsgálat azonban rámutatott, hogy egyes, molnupiravirrel kezelt emberek szervezetében új variánsok keletkeznek, amelyek nemcsak életképesek maradnak, hanem terjednek is.

Egyértelmű, hogy az életképes mutáns vírusok túlélhetik a molnupiravirkezelést, és versenyezhetnek a meglévő változatokkal. Azt hiszem, egy katasztrófának ágyaztunk meg – mondja a Menedzsment Fórum cikke szerint William Haseltine virológus, az ACCESS Health International elnöke, aki többször is aggodalmának adott hangot a gyógyszer miatt.

A Merck szóvivője viszont vitatja, hogy a gyógyszer széles körben terjedő változatok megjelenéséhez vezetne.

Ez egy vaklárma – mondta Raymond Schinazi, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának gyógyszerésze a Science-nek, megjegyezve, hogy mivel a koronavírus világszerte emberek millióit fertőzi meg, természetes, hogy gyorsan kialakulnak mutációk.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2021 végén engedélyezett molnupiravir volt az első, szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer, amelyet rengeteg országban jóváhagytak a koronavírus ellen. Haseltine és mások azonban kezdettől fogva aggódtak a gyógyszer mechanizmusa miatt.

Egyrészt azért aggódtak, mert a gyógyszer állítólag nemcsak a koronavírust változtatja meg, hanem az azt szedő emberek DNS-ét is – ilyet eddig nem tapasztaltak.

Másrészt a mutált vírus mindent túlél, és szaporodik – a mutációk valóban virulensebbnek bizonyultak, mint a korábbi változatok. A Merck szóvivője már az előtt „hipotetikusnak” nevezte ezeket az aggodalmakat, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága engedélyezte a gyógyszert.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)