Egyre jobban fogynak a magyarok Erdélyben

Folyamatosan fogynak a magyarok Erdélyben: a tavalyi népszámláláskor kicsivel több mint egymillió lakos vallotta magát magyarnak Romániában. Továbbá csupán két megyében vannak többségben a magyarok, Hargitában és Kovásznában.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A tavalyi népszámláláskor kicsivel több mint egymillió Romániában élő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, így a magyarok a lakosság 6 százalékát teszik ki. Az etnikai hovatartozásra vonatkozó információ azonban mindössze 16,5 millió személynél jelenik meg a statisztikákban, miközben országszerte kicsivel több mint 19 millió lakost számoltak össze.

Kedden az Országos Statisztikai Intézet az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat megyei bontásban is közzétette. Ebből kiderül, hogy a magyar nemzetiségűek aránya Hargita megyében a legnagyobb (85,7%) de Kovászna megyében is több mint kétharmados (71,8%). Maros megyében 35,6% a magyarok aránya, a nem székelyföldi megyék közül pedig Szatmár (31,4%), Bihar (22,3%) és Szilágy (20,8%) megyében élnek jelentős arányban magukat magyar nemzetiségűnek vallók. A közlemény Kolozs megyére nem tér ki, így valószínű, hogy itt a magyarok aránya 20% alatti.

Országosan mintegy 5,3 százalékos a lakosságcsökkenés a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Kiss Tamás szociológus számításai szerint a magyarok esetében a népességfogyás ennek kétszerese, 10,3 százalékos lehet. Tíz éve a magyar nemzetiségűek az ország összlakosságának a 6,5 százalékát tették ki.

Megbüntették a románt, aki részt vett a székely temető meggyalázásában

Román, magyarellenes szervezet rendez ismét provokáló felvonulást Erdélyben

(Transtelex nyomán Szent Korona Rádió)