Félmilliót kérnek egy gyerek felvételéért a korrupt elit gimnáziumba

Félmillió kenőpénzre volt szükség ahhoz, hogy az Eötvös József Gimnáziumba – a rangsorolás szerint Magyarország legjobb gimnáziumába – bekerüljön, az aki megbukott az írásbeli vizsgán. Úgy tudni, az illegális beiratkozást az igazgató és az iskolához tartozó alapítvány vezetője működteti.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Magyarország egyik legelitebb középiskolájában, az Eötvös József Gimnáziumban mindig többszörös a túljelentkezés. A laphoz most eljuttatott hangfelvétel alapján a középiskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra az esetre, ha az írásbelit elbukó gyerekeket be akarják fizetni a szüleik. A hangfelvétel szerint minimum félmillió forintot kell letenni az asztara.

A hangfelvételen egy gyerek édesapja beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral – a párbeszédben többször felbukkan az iskolaigazgató neve is. Az édesapa fia az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, de a felvételi követelményeknek nem tudott eleget tenni. A beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy ezt korrupcióval sikerült megoldani, ugyanakkor – bár a félmillió forintot már letették az asztalra – mégsem érzik biztosítottnak, hogy gyermekük az Eötvösben fogja folytatni a tanulmányait.

A hangfelvétel legnagyobb kérdése, hogy a félmilliós vesztegetési pénzt meg kell-e toldani még valamivel.

Aztán egy lakásfelújítás-ügy kerül szóba: “A Moss Laci lányának a lakásfelújítása történt, kettő nap alatt a kért összeget teljesítettük – mondja az édesapa a felvételen. Én azt kérdezem, hogy a félmillió forint volt kevés?” – kérdezi Kálmán Gábortól, jelezve, hogy szívesen megtoldják az összeget.

Saját hatáskörében, szóbeli nélkül

A beszélgetés során utalnak arra is, hogy a vesztegetési pénzeket be kell csomagolni és álcázni kell:

“Elmondtam neked a legelején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Moss-sal, mielőtt neked ezt mondtam. Azt is elmondtam, hogy ezt ő úgy kell, hogy csinálja, hogy az ő nyakát ne törjék ki, mert azért neki ott van ellenzéke. Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi”

– hallani a hangfelvételen.

“Összegzem: holnap találkozunk negyed 11-kor, az igazgató úr akkor kvázi kezet fog velem, hogy a gyereket felveszik?”

– kérdezi az apuka Kálmán Gábortól, aki erre sokadjára megnyugtatja, hogy a gyerek felvételijét már elintézték. A lap emlékeztet arra, korábban maga Moss László beszélt egy interjúban arról, hogy a felvételiző gyerekek hogy élik meg, ha nem sikerül a felvételijük:

“Az nagyon kemény helyzet, ha mondjuk 12 gyerek van ugyanazon a pontszámon, vagy ha fél ponton múlik, hogy valaki bekerül-e az Eötvösbe. Olyankor igazi dráma van, a szülők sírnak, a gyerekek sírnak, mindenki úgy érzi, hogy a gyerek jövőjének itt a vége”

– mondta az igazgató egy korábbi interjúban. Sajtóhírek szerint a rendőrség már megkezdte az ügyben a nyomozást.

Milliós fizetését felveszi, de dolgozni nem fog Hadházy

Újabb cigány korrupciós ügy: őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét

(Index nyomán Szent Korona Rádió)