Megsokszorozódtak a drogok okozta halálesetek a 14 év alatti gyerekek körében

Az 1 évesnél fiatalabb gyermekek körében a fentanil halálozása megnégyszereződött, az 1-4 éves korú kisgyermekek halálozása több mint megháromszorozódott, az 5-14 éves korú gyermekek halálozása pedig majdnem megnégyszereződött az Amerikai Egyesült Államokban.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A 14 év alatti gyermekek körében a fentanil okozta halálesetek gyorsabban nőnek, mint bármely más korcsoportban – derül ki a Families Against Fentanyl (FAF), a halálos ópioid terjedésének megfékezését célzó nonprofit csoport elemzéséből.

Jim Raug, a FAF alapítója a fentanil-mérgezés eseteinek növekedését tapasztalta, amely akkor következik be, ha valaki véletlenül lenyeli a kábítószert. A fentanil-mérgezés gyakran akkor is bekövetkezik, ha valaki, különösen egy gyermek, akár csak egy parányi mennyiségű droggal kerül közeli kapcsolatba, amely 50-100-szor erősebb, mint a morfium.

“Ez most annyira elterjedt a társadalomban”

– mondta Rauh, aki 2015-ben 37 éves fiát vesztette el fentanil-mérgezésben.

“A terjesztés az entrópia által szétszóródásba megy át. Ez a fizika törvénye. És ez az anyag tömeges mennyisége miatt mutatkozik meg. Annyira elterjedt, hogy az ártatlan gyermekeket öli meg véletlen érintkezés útján. És most már az iskolákba és más zárt környezetekbe is bekúszik.”

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2019 és 2021 közötti adatai – a legfrissebb rendelkezésre álló adatok – arra utalnak, hogy a gyermekek körében egyre gyakoribb a halálos szintetikus opioiddal való véletlen érintkezés.

A fentanil okozta halálesetek összességében megduplázódtak az Egyesült Államokban 2019 és 2021 között, de az egyévesnél fiatalabb gyermekek halálozása megnégyszereződött. Az 1 és 4 év közötti kisgyermekek körében a fentanilhalálozás több mint megháromszorozódott, az 5 és 14 év közötti gyermekek halálozása pedig csaknem megnégyszereződött – derül ki a FAF elemzéséből.

2015 óta az 1 és 14 év közötti gyermekek körében a fentanil okozta halálozások több mint 1400 százalékkal nőttek.

Több mint 379 millió halálos adag fentanilt foglalt le a kábítószer-ellenes hatóság (DEA) 2022-ben, ami kétszerese az előző évinek. Ezek között 50,6 millió fentanillal kevert hamis vényköteles tabletta volt.

Rauh és a FAF szorgalmazta a kongresszusban, hogy a fentanilt minősítsék tömegpusztító fegyvernek. Azt is szorgalmazza, hogy az iskolák és a szülők tanulják meg a Narcan használatát, amely visszafordíthatja az opioid-túladagolás hatásait, és életet menthet.

Droglegalizáció után duplájára nőtt a túladagolások száma

Úgy teledrogozzák a Balatont a Sound alatt, hogy már a vízi élővilágot is befolyásolja

(The Post Millennial nyomán Szent Korona Rádió)