A muszlimok világszervezete sem áll ki az elnyomott ujgurok mellett?

Napjainkban is zajlanak a Kína területén élő muszlim ujgur kisebbség ellen elkövetett kegyetlenségek, például azok internálótáborokba való deportálása. Most a Muszlim Közösségek Világtanácsa odalátogatott, azonban ahelyett, hogy hangot adtak volna az elnyomott ujgurok helyzetének, inkább a Kínai Kommunista Párt oldalára álltak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Harminc muszlim tudós 14 muszlim többségű országból, köztük Bahreinből, Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Tunéziából és az Egyesült Arab Emírségekből látogatott el Hszincsiang tartomány különböző helyszíneire a World Muslim Communities Council (WMCC) által szervezett delegáció részeként. A WMCC azt nyilatkozta, hogy célja a muszlimok támogatása a nem muszlim többségű országokban, és “megvédeni őket intellektuálisan, lelkileg, valamint a faji megkülönböztetésektől és az etnikai tisztogatástól”. Ennek ellenére Ali Rashid Al Nuaimi – aki Izrael és az arab világ közti normalizálódást is szorgalmazza – megismételte Kína azon állítását, miszerint az ujgurok elleni fellépés a tartományban zajló terrorizmus elleni politika része.

Dolkun Isa, az Ujgur Világkongresszus elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Kína gyakran használja a “terrorizmus elleni küzdelem” ürügyét arra, hogy igazolja a vallási magatartás mindennapi és legális formáinak kriminalizálását, mint például a szakáll vagy a hidzsáb viselése és a Korán birtoklása.

“Felháborító, hogy a WMCC részt vett ezen a propagandalátogatáson, és most a kínai kormány narratíváját visszhangozza”

– nyilatkozta Isa, majd így folytatta:

“Egy jó lehetőséget pazaroltak el, amikor is valódi kérdéseket tehettek volna fel az ujgurok tényleges körülményeiről, és nyíltan elítélhették volna a jelenlegi népirtást, valamint megmutathatták volna, hogy a globális muszlim közösség képviselőiként őszintén törődnek az ujgur muszlimokkal. Még azok a tudósok, akik a muszlimok elleni népirtást átélt országokból – például Boszniából – származnak, sem tanultak a múlt tapasztalataiból, és nem álltak ki a máshol elkövetett atrocitások áldozataiért.”

Mindeközben a kínai kormányt azzal vádolják, hogy több mint egymillió ujgurt és más muszlim kisebbséget vett őrizetbe Hszincsiang régióban, és olyan visszaéléseknek vetették alá őket, amelyek népirtásnak minősíthetőek, mely vádakat Kína továbbra is tagad.

Egy kashgari ujgur aktivista, Abduweli Ayup úgy jellemezte a klerikusok látogatását, mint Kína hszincsiangi ujgurok ellen elkövetett bűncselekményeinek mosdatását. Ayupot különösen dühítette az iszlám legszentebb helyeinek otthont adó Szaúd-Arábiának képviselői, és csalódott volt a bosnyákok láttán:

“Amikor a bosnyák népirtás történt, emlékszem, hogy az ujgurok Kashgarban – ahonnan származom – pénzt gyűjtöttek számukra. Most ugyanezek a muszlim férfiak és nők sínylődnek a kínai koncentrációs táborokban, csak azért, mert a hitüket gyakorolták.”

A WMCC delegációjának tagja volt Usaama Al Azhari, Abdel Fateh el Sisi egyiptomi elnök vallásügyi tanácsadója, valamint Mestaoui Mohamed Slaheddine, a tunéziai miniszterelnök tanácsadója is. Azhar nemrég egy interjújában Kínát “testvérinek” nevezte, és kijelentette, hogy a látogatás “kritikus volt a (terrorizmus elleni küzdelemnek) tapasztalatcseréje szempontjából.” Tavaly egyébként a kínai külügyminiszter részt vett az Iszlám Országok Szervezetének (OIC) iszlamábádi ülésén, ahol pedig ujgur kampányolók kritizálták a testületet, amiért nem beszélt helyzetükről.

Egy Egyesült Államokban élő ujgur aktivista, Aydin Anwar azt mondta:

“A legfájdalmasabb az egészben az, hogy Ujgurisztánban milliók szenvednek továbbra is rácsok mögött vagy Kína szabadtéri börtönében, és hihetetlen szörnyűségeken mennek keresztül, eközben az úgynevezett muszlim vezetők azt állítják, támogatják a Kínai Kommunista Párt politikáját. Türkök milliói fulladoznak a rezsim alatt, és nincs lehetőségük megosztani szenvedésüket a külvilággal, amikor pedig ezeknek a vezetőknek esélyük lenne arra, hogy saját szemükkel lássák a helyzetet, és megfelelő ítéletet hozzanak, inkább az elnyomók oldalát választják.”

A küldöttség legutóbbi látogatása azután történt, hogy Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia ujgurokat deportált Kínába, anélkül, hogy aggódnának azok biztonsága miatt. Tavaly az Amnesty International fel is szólította Szaúd-Arábiát, hogy azonnal engedjenek szabadon négy ujgurt – köztük egy 13 éves lányt és édesanyját -, akiknél fennállt a veszélye annak, hogy az elnyomó internálótáborokba viszik, ha visszaküldik őket Kínába. Buheliqiemu Abulát és tinédzser lányát Mekkában vették őrizetbe, amikor a rendőrség közölte, hogy Kínába deportálják őket. Abula volt korábban a felesége Nuermaimaiti Ruze-nak, akit szintén Szaúd-Arábiában vettek őrizetbe 2020-ban, miután Mekkába zarándokoltak.

Új szintre kapcsol az ujgurok terrorizálása Kínában?

Kiszivárgott adatok kerültek napvilágra az ujgurok koncepciós pereivel és bebörtönzéseivel kapcsolatban

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)