Új szintre kapcsol az ujgurok terrorizálása Kínában?

Az ujgurok nem voltak hajlandóak behajtani fejüket a kommunizmus igájába, s a kínai hatalmat sem akarták gátlástalanul kiszolgálni, ezért átnevelőtáborokat hoztak létre számukra. Most újabb szintre kapcsolhatnak. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Legalább 2014 óta folyik az ujgurok átnevelése a Kína által fenntartott agymosó táborokban, továbbá a totális megfigyelést is kiépítették régiójukban, hogy a lakosok minden lépéséről tudjanak. Az erőszakos ideológiai átnevelés a The Washington Post újságírója szerint sikeres volt, ugyanis úgy tűnik, hogy Kína változtat a politikáján, elkezdi eltörölni a koncentrációs táborok emlékeit. Erről Eva Dou egy rádióbeszélgetésben számolt be, szerinte azért van szükség erre, hogy ne emlékeztessék a táborok az embereket az átélt szörnyűségekre, hanem belesimuljanak identitásukat vesztve a hétköznapi kínai életbe. Az átnevelő táborokat beszámolója szerint iskolákká, állami intézményekké és Covid-központokká alakítják.

Az erőteljes terror helyét így a mindennapi társadalmi megfelelés és a folytatott általános megfigyelés veheti át, mint az Kína többi részén tapasztalható. A táborok teljes felszámolását alátámasztani azonban nem lehet, ugyanis a külföldről látogatók előtt Kína továbbra is elzárja az ország nagy részét, s csak kirakatkirándulásokra viszi őket.

Dou beszélgetőpartnere szerint is elképzelhető az emlékezet megváltoztatása, ugyanis ő beszámolt róla, hogy egyetemi évei alatt volt egy kínai szaktársa, aki kevesebb mint 20 évvel a Tienanmen téri vérengzés után nem is tudta, hogy mi történt ott.

Kiszivárgott adatok kerültek napvilágra az ujgurok koncepciós pereivel és bebörtönzéseivel kapcsolatban

Tűzparancs a szökni próbálókra – milyen is az ujgur átnevelőtábor?

(Wbur nyomán Szent Korona Rádió)