“Korlátozzák a nyilvánosság információhoz való hozzáférését” – RT főszerkesztő-helyettese a Nyugatról

Észak-Amerikában és az Európai Unióban tiltólistára helyezték a Russia Today (RT) hírcsatornát az orosz-ukrán háború kitörése után. Az RT munkatársai Magyarországon forgatnak, a Magyar Jelen így a betiltásról tudta kérdezni őket. Alább a teljes interjút közöljük: 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Mint ismert, az orosz-ukrán háború kitörése után szinte azonnal elérhetetlenné tették az RT és más oroszországi hírportálok weboldalát az USA-ban és az EU-ban (így Magyarországon is). “Ezzel a döntéssel a kiegyensúlyozott tájékoztatás elve is csorbult” – állítja Anna Belkina, az RT főszerkesztő-helyettese.

Az újságíró a lapnak adott írásos interjújában hangsúlyozta, véleménye szerint Észak-Amerikában és Európában elsősorban azért helyezték tiltólistára az RT-t, mert olyan megközelítéseket és véleményeket közvetítenek a világ közönsége felé, amiket a mainstream média elhallgat.

„Korlátozzák a nyilvánosság információhoz való hozzáférését, az ilyen intézkedések pedig nemcsak alaptalanok és önkényesek, hanem ellentétesek az ezeket bevezető államok törvényeivel és a médiaszabadság gyakran hangoztatott értékeivel is”

– húzta alá.

Anna Belkina a Magyar Jelennek úgy nyilatkozott, a nyugati országokban a véleményszabadság egy jó ideje már csak egy nagyon szűk visszhangkamrán belül létezhet, és ez már jóval 2022 februárja előtt is nyilvánvaló volt.

„Éveken keresztül láthattuk, ahogy az RT-t és a többi alternatív médiumot megpróbálták lépésről-lépésre kizárni a hírpiacról. Ennek beteljesítéshez Nyugaton kiváló ürügy lett az ukrajnai konfliktus”

– jelentette ki az RT főszerkesztő-helyettese.

Anna Belkinát az Oroszországra kivetett szankciókról is kérdeztük. Válaszában elmondta:

„Oroszország évszázadok óta bizonyítja, hogy ellenálló a megpróbáltatásokkal szemben. Hangját nem lehet sem elfojtani, sem figyelmen kívül hagyni a nemzetközi színtéren. Sem szankciókkal, sem mással.”

Halott gyermekek emlékét is gyalázza már az ukrán-propagandista Nyugat

Dugin: Ukrajna a multipoláris világrend első konfliktusa

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)