Egy amerikai lap szerint is az USA provokálta ki a háborút

Még egy amerikai lap szerint is volt szerepe a Nyugatnak, főleg Amerikának az orosz-ukrán háború kirobbantásában.  A The American Conservative című amerikai lap szerzője történelmi példákon keresztül mutatta be, hogy mi is előzte meg háború kitörését.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

The American Conservative hasábjain cikk azzal kezdődik, hogy az ukrajnai háború kezdetétől fogva a média, a politikusok és az összes ellenőrzött nem kormányzati szervezet Amerikában és Nyugat-Európában egyöntetűen azt állította, hogy az orosz katonai akció Kelet-Ukrajnában indokolatlan és igazságtalan – olyan agresszió, amelyet nem lehet hagyni.

Ezzel a propagandacsapással csak egy probléma volt: teljesen valótlan. A deep state– a kormányzati elit, a hírszerző közösség és a katonai intézményrendszer – évtizedeken át fenyegette és provokálta Oroszországot azzal, hogy a NATO-t a határukig bővítették.

A cikk szerzője szerint lehet utálni Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de az alapvető kérdés ugyanaz marad: az oroszok a NATO-t a határaikon agressziónak és a nemzetbiztonságukat fenyegető veszélynek tekintik, és ezt már évtizedek óta tudni lehet.

O’Neill emlékeztet, a ’90-es évek elején James Baker amerikai külügyminiszter azt ígérte, hogy a NATO nem fog kelet felé, az orosz határ felé terjeszkedni.

Ez az ígéret központi szerepet játszott abban, hogy lehetővé váljon a szovjet katonai hadosztályok kivonása Kelet-Németországból az ország egyesítésének elősegítése érdekében. Ez a kötelezettségvállalás biztosította a Szovjetunióban a hatalom felbomlásához szükséges biztonságot is. Ilyen garancia nélkül a Szovjetunió felbomlásával szembeni ellenállás heves és szinte biztosan erőszakos lett volna.

A szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy az oroszok nem felejtették el a II. világháború borzalmait és jól emlékeznek arra a sok más invázióra is, amelyek megszámlálhatatlanul sok honfitársuknak okoztak halált, bánatot és megtörést.

Mivel az amerikaiak soha nem éltek át idegen inváziót, fogalmuk sincs erről a borzalomról.”

– fogalmaz.

O’Neill szerint miközben a posztszovjet Oroszország súlyos gazdasági válságba került, amelyről a Nyugaton a legtöbben nem tudtak, az amerikai és az európai elit összeállított egy tervet, hogy a NATO-t egészen Oroszország határaiig kiterjesszék.

Ez a cinikus lépés nyíltan figyelmen kívül hagyta és megszegte a Nyugat ígéretét.”

– értékeli O’Neill.

George O’Neill, Jr. ír Szerbia NATO bombázásáról is.

Emlékeztet, Szerbia az első világháború óta Oroszország szövetségese. Oroszországban ezt úgy tekintették, mint egy figyelmeztetést, hogy a NATO azt csinál, amit akar, és hogy bárki, aki szembeszáll vele, ugyanilyen bánásmódra számíthat. Ez a kiszámított sértés közvetlenül egy nacionalista vezető felemelkedéséhez vezetett Oroszországban: Vlagyimir Putyint választották elnökké 2000-ben.

A szerző szerint Washingtonban egyetlen komoly ember sem mondhatja, hogy nem figyelmeztették őket a NATO bővítésével kapcsolatos hatásokra.

Megjegyzi, William Burns, a CIA jelenlegi igazgatója több mint 30 éven át testközelből figyelte az orosz és NATO-politikát. Oroszország NATO-bővítéssel és különösen Ukrajnával szembeni ellenszenvének intenzitását Burns – akkoriban az Egyesült Államok oroszországi nagykövete – egy 2008-as jelentésében hangsúlyozta, amelyet Condoleezza Rice Bush II. külügyminiszterhez intézett:

Az orosz elit (nem csak Putyin) számára az ukrán NATO-csatlakozás a legsúlyosabb vörös vonal.”

O’Neill emlékeztet, 2014-ben az Egyesült Államok segített, ha nem egyenesen irányított egy államcsínyt egy választott ukrán kormány ellen, mert az a kormány baráti kapcsolatokat akart Oroszországgal. A deep state nem tudta tolerálni ezt a barátságot. Az oroszok 2014-ben megmozdultak, hogy megvédjék déli határukat. A helyi orosz nyelvű szeparatisták támogatásával Oroszország képes volt elfoglalni a Krímet, de nem mentek tovább, nem indítottak totális háborút.

A provokációk közül sokat felvázolt a Rand Corporation 2019-es, Oroszország kiterjesztése (Extending Russia) című tanulmánya.

A Rand-jelentés összefoglalója is óva int attól, hogy olyan messzire menjünk, hogy katonai akciót siettessünk. Úgy tűnik, a Nuland, Biden és Blinken nem olvasta ezt a részt. Évek óta Ukrajnát a NATO tényleges tagjává tették, amely csak névleg semleges nemzet. A 2015-ös minszki szerződés óta bökdösték a medvét és addig bökdösték, amíg a medve vissza nem ütött. Hogyan szolgálja ez Amerika érdekeit?”

– írta George O’Neill, Jr.

Egy amerikai egyetemi professzor szerint is az USA provokálta ki az ukrán-orosz háborút

Az USA de facto NATO taggá tette Ukrajnát – Mearsheimer előadása Budapesten

(888.hu nyomán Szent Korona Rádió)