Az ukránok atomerőművet lőnek! Hol marad a közfelháborodás?

Év elején amikor az oroszok elfoglalták a Zaporizzsjai atomerőművet, óriási felháborodás kísérte azt. Mindenki azt harsogta, hogy Európa biztonságát fenyegetik. Most, hogy az ukránok lövik Európa legnagyobb atomerőművét, kísérteties a csend. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Oroszország a világ biztonságát veszélyezteti” – nyilatkozta Orlov, Zaporizzsja polgármestere még márciusban, mikor elfoglalták az erőművet. Ekkoriban több felszólítás is érkezett az oroszok felé, hogy hagyják békén az atomenergiai létesítményeket. Ha az akkori logika alapján nézzük a mostani eseményeket, melyekre az oroszok által a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) elküldött adatok mutatnak rá, Ukrajna is a világ biztonságát veszélyezteti, ugyanis két hónapos szünet után ismételten lövik a város melletti atomerőművet.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője juttatta el a NAÜ-nek az atomerőműre mért csapások adatait. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők szombaton és vasárnap reggel több mint 20 nagy kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a zaporizzsjai atomerőmű területére, valamint a létesítményt tápláló távvezetékre. Ezért Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója haladéktalanul kéri az ukrajnát támogató hatalmakat, hogy szerződésben kötelezzékk arra Zelenszkijéket, hogy ne lőhessék az atomerőművet és annak környékét.

A hétvégén kilőtt ukrán tüzérségi lövedékek közül az egyik a 2. számú különleges épület tetejét találta el, ahol a nukleáris üzemanyagot tárolják. A támadást az orosz tüzérség elfojtotta.

Az USA de facto NATO taggá tette Ukrajnát – Mearsheimer előadása Budapesten

A nagy háború még csak ezután jön – amerikai admirális konferenciabeszéde

(Portfolio és Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)