Nyugati alkatrészekből álló drónokkal támadják az ukránokat

Orosz gyártmányú volt a Lengyelországban becsapódott rakéta! Ez egy olyan információ volt, amit minden portál kiemelt a tragédia után. Az már nem kavart akkora port, hogy az oroszok által használt iráni drónok nyugati alkatrészekből épülnek fel…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Wall Street Journal közölte az ukrán hatóságok legfrissebb vizsgálatának eredményét, melyet az Oroszország által bevetett, iráni drónokon végeztek. A vizsgálat eredménye megdöbbentő: a drónokban található alkatrészek több mint 80 százaléka amerikai és japán cégektől származik, de izraeli alkotóelemet is találtak. Ezeket az ukrán hírszerzésen kívül a Független Korrupcióellenes Bizottság is megvizsgálta, akik megerősítették az ukrán hatóságok álláspontját, mely szerint a drónok alkatrészei döntően nyugati államokból származnak.

A WSJ felkereste az Iránra kiszabott embargó betartásáért felelős amerikai szerveket valamint azon vállalatok képviselőit, akiktől a vizsgált alkatrészek származnak, de minden megkérdezett megtagadta a válaszadást, vagy állította: nem tud az alkatrészekről.

Több szakértő azonnal a nyugati cégek védelmére sietett, s kiemelte, hogy a drónokhoz szükséges alkatrészek nem tartoznak az embargóval ellátott árucikkek közé.

Fel kell hagyni a szankció politikával és Ukrajna felosztásáról kell tárgyalni egy liberális belga politikus szerint

Amerika elismerte a hátrányos helyzetű ukránokon végzett emberkísérleteket

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)