Taroltak a cigányok a szlovák választásokon, majd egymást is letarolták

Soha nem volt még annyi cigány polgármestere Szlovákiának, mint az e hétvégi választások eredményeképpen. Az egyik településen az alul maradt család meg is akarta gyilkolni a nyertes felet.  

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az október 29-i helyhatósági választások rekordszámú roma polgármestert juttattak tisztségbe Szlovákiában. A legtöbben közülük Besztercebánya megyében kezdhetik meg a munkát. Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos tájékoztatása szerint idén összesen 52 cigány nemzetiségű polgármester szerzett mandátumot. Mint elmondta, 8 évvel ezelőtt 38, négy évvel ezelőtt 42 roma polgármestere volt Szlovákiának. A trend tehát növekedő.  A Szövetség-Aliancianak – melynek a magyarokat kellene képviselni – 6 cigány polgármestere van. Az országban 171 olyan település van, ahol a cigány lakosság aránya meghaladja az ötven százalékot, további 134-ben pedig az arányuk meghaladja a 30 százalékot.

Zsigrán is sikerült cigánynak kerülni a településvezetői székbe, amibe az ellenfél család nem nyugodott bele.

Az újonnan megválasztott polgármester, Jozef Mižigár szerint az egész konfliktus a temetőben kezdődött. Állítása szerint a választáson alulmaradt jelölt családja az elődei sírja felett tett ígéretet arra, hogy megöli őt.

“Ott iszogattak, és fogadkoztak elhunyt hozzátartozóik felett, hogy én nem ülök bele a polgármesteri székbe, hogy abban a pillanatban meghalok, ahogy leteszem az esküt”

– mondta Mižigár.

A feszültség aztán odáig fokozódott, hogy a felbőszült tömeg az új polgármester otthona felé vette az irányt, ő ezért jobbnak látta, ha az erdőn keresztül elmenekül hazulról.

A cigányok ablakokat és ajtókat törtek be, autókat rongáltak, egészen addig, amíg a rendőrök és a kommandósok le nem állították őket.

A polgármester-választáson mindössze 33 szavazattal nyert Mižigár, de a héttagú választói bizottság állítólag nem volt hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet.

A balhéról videófelvételek is készültek:

(Noviny.sk, Korkep.sk és 24.hu nyomán Szent Korona Rádió) 

Balesetet szenvedett gyerekükön segítőt akarnak megölni a cigányok Hatvan mellett

Hát persze, hogy cigány volt a “katonaként”, állapotos nőt Miskolcon erőszakolni akaró