Kijárási tilalom jöhet itthon az energiaválságra hivatkozva

Már itthon is extrém módon érzékelhetőek a rezsiköltségek miatti egyre csak növekvő árak. Egy magyar vidéki településen, Komlón le is kapcsolnák a közvilágítást és kijárási tilalmat rendelnének ki arra az időszakra. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A fűtésben és a világításban is legalább 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérni az önkormányzat intézményeiben – ez az egyik eleme az energiaválság miatt életbe lépő intézkedéscsomagnak, amelyről a héten döntött a komlói képviselő-testület.

Polics József polgármester a bama.hu-nak azt mondta, segítség nélkül a város nem tudja kezelni az energiaválságból adódó költségeket, kormányzati támogatásra pedig akkor számíthatnak, ha helyben megteszik a megtakarítás eléréséhez szükséges lépéseket.

A fűtésre irányuló korlátozások már életbe léptek: az óvodában nyitva tartási időben 20 fokot biztosítanak, egyéb időszakban 16 fokra állították a hőközőponti szabályzót. A színház hétfőtől április 30-ig bezár, de a városi sportközpont nyitva tart, biztosítja az iskolák úszás oktatását és az NB I-es kézilabdacsapat működését.

Az önkormányzati hivatalban november elsejétől csak hétfőn és kedden lesz ügyfélfogadás, csütörtökön és pénteken pedig kötelező lesz a távmunka, amikor az épületet csak 14 fokra fűtik fel.

A közvilágítás korlátozását is tervezi a város, döntés azonban egyelőre erről nem született. Mint Polics József elmondta, az intézkedés jogszabályi háttere nem egyértelmű, és a technikai feltételek terén is vannak hiányosságok, ezekről folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

Az egyik verzió szerint Komlón 22 és hajnali 4 óra között

szünetelne a közvilágítás: Polics József javaslata szerint ez kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire a Covid idején is volt már példa, ezúttal azonban a közbiztonság érdekében. Ha erre nincs mód, akkor a rendőrség, a polgárőrség segítségét kéri a város, hozzájuk pedig csatlakozhatnának helybéliek, akik a komlóiakra jellemző összefogással, őrjáratos sétákat szervezve vigyáznák lakókörnyezetük biztonságát.

Teljes elsötétedés vár Európára?

Már a német vezetés is biztos gazdasági és társadalmi válságot jósol az országnak

(Infostart nyomán Szent Korona Rádió)