Elhunyt a Szent László hadosztály utolsó veteránja

A Szent László hadosztályt a betörő szovjet hordák ellen hazánk védelmére állították fel 1944. október 12-én. Tagjai nevéhez méltóan védték a vörös sátán ellen hazánkat, hősiesen kitartottak a túlerővel szemben is. Október végén utolsó veteránja is csatlakozott az égi seregekhez. 

Október 20-án, 96 esztendős korában hunyt el a Szent László hadosztály utolsó ismert katonája, Antal Imre őrvezető.

Imre bácsi 1926. szeptember 24-én született Kismarján. Leventeként, 17 évesen önként jelentkezett katonai szolgálatra. Alapkiképzése még be sem fejeződött, amikor újoncként a frontra vezényelték – a Szent László hadosztály lövész katonája lett. A harcokban megsebesült: egy gránátrepesz fúródott a combjába. A háború után egy évet még Németországban, az amerikaiak által őrzött egyik táborban tartották fogva, szabadulása után pedig gyalog tért haza a szülőfalujába – szinte azonnal besorozták három évre.

Antal Imre őrvezető hihetetlennek tartotta, hogy volt alakulatának dicső helytállására az utóbbi években már büszke lehetett, a rendszerváltásig ugyanis az volt a hivatalos álláspont, hogy Waffen SS alárendeltségében szolgáltak, és a balliberális történelmi narratíva miatt nem mondhatta ki korábban emelt fővel, hogy ő a legendás hadosztályban szolgált.

A július 2-i letkési találkozón részt vett dr. Lippai Péter dandártábornok is. A Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője név szerint üdvözölte Antal Imrét. Beszédében hangsúlyozta: nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy találkozhatott a legendás hadosztály, valószínűleg utolsó élő katonájával.

Antal Imre őrvezetővel az utolsó veterán is a Hadak útjára távozott.

Requiescat in pace Antal őrvezető!

(Honvedelem.hu nyomán Szent Korona Rádió) 

Elhunyt az ’56-os szabadságharcos Wittner Mária – Isten nyugosztalja!