Franciaországban a lakosok kényszerülnek a rend visszaállítására

A gasztronómia francia fellegvárában sem a lakosok, sem a turisták nincsenek biztonságban. Lyon hírhedt negyedében már olyan rossz a közbiztonság, hogy a helyeik eldöntötték, hogy maguk fognak járőrözni, így helyreállítani a rendet, ugyanis az önkormányzatnak nem megy. Eközben a zöldpárti városvezetőnek az a legnagyobb gondja, hogy feloszlasson egy jobboldali csoportot.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nem javul a közbiztonság Lyonban. A nagyváros no-go zónaként elhíresült La Guillotière nevű negyedében már odáig fajult a helyzet, hogy a lakosok kénytelenek voltak a saját kezükbe venni a kezdeményezést, mert a rendőrség tehetetlen a bűnözőkkel szemben. Egy, a városban készült felvételen a felszólaló helyi férfi arról beszél, hogy sürgősen cselekedni kell, de sajnos kevesen vannak, akik tesznek is valamit. Vannak ugyanakkor szervezetek, amelyek abból a célból alakultak, hogy megvédjék a szóban forgó kerület lakóit.

A felszólaló férfi elmondta: a helyi lakosok úgy döntöttek, hogy ezentúl ők hozzák meg a törvényeket és járőrözni fognak annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a környék, mivel szerinte ezen a téren mind a városvezetésnek, mind a francia államnak komoly hiányosságai vannak.

Amint arról hírügynökségünk több alkalommal is beszámolt, Lyon La Guillotière nevű negyedében rettentő a közbiztonság, sokan már fényes nappal sem mernek kimenni az utcára. A helyzet odáig fajult, hogy az UMIH nevű francia szállodai és éttermi szakszövetség idén szeptemberben arról számolt be a sajtónak, hogy a gasztronómia fellegvárának tartott városban olyan mértékben megromlott a közbiztonság, hogy már sem a lakosok, sem a turisták nincsenek biztonságban.

Szintén az említett városrészben történt az a megdöbbentő jelenet, amelyről felvétel is készült. Aszerint fényes nappal kis híján meglincseltek három szolgálaton kívüli rendőrt, akik egy rablótámadást akadályoztak meg.

A történteket követően éles ellentét alakult ki Gérald Darmanin belügyminiszter és a város polgármestere, Grégory Doucet között, a két politikus ugyanis egymásra mutogatott. A belügyminiszter szerint javulna a helyzet, ha több térfigyelő kamerát telepíttetne a városvezetés, a polgármester azonban azt kifogásolta, hogy a belügyminiszter nem biztosít megfelelő létszámban rendőröket, amit a város lakosainak biztonsága szenved meg.

A két politikus közti feszültség azóta sem enyhült, talán ezzel magyarázható a zöldpárti polgármester legutóbbi akciója, mely szerint nem a belügyminisztertől, hanem magától az államfőtől kért segítséget. Grégory Doucet a Twitteren számolt be róla, hogy levélben fordult Emmanuel Macronhoz, személyes találkozót kért tőle, valamint azt kérte, hogy oszlassa fel a Remparts nevű csoportot, mely szerinte szélsőjobboldali nézeteket vall és gyűlöletet kelt.

A levélben említett köztársaság ellenes viselkedés alatt Doucet azt értette, hogy a fent említett csoport részt vett a városban rendezett szimpátiatüntetésen, melyet az algériai migráns által meggyilkolt 12 éves francia kislány, Lola emlékére szerveztek úgy, hogy azt nem jelentették be előzetesen. A csoport a Twitteren reagált a polgármester szándékára. A Remparts szerint a La Traboule nevű bár és a mellette lévő l’Agogé nevű bokszterem bezárásának kezdeményezése komolyan megkérdőjelezi a városvezető politikai őszinteségét, mivel a helyiségek 2021 szeptemberi újranyitásuk óta számos konferenciának, tematikus estnek és képzésnek adtak helyet.

A polgármester által kifogásolt felvonulással kapcsolatban a csoport leszögezte, hogy spontán eseményen vettek részt, mely során a közrendet nem zavarták meg.

Franciaországban is súlyosbodott az üzemanyaghiány

Migránsok tízezrei özönlenek Angliába és Franciaországba folyamatosan

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)