Franciaországban is súlyosbodott az üzemanyaghiány

A francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák az olajfinomítókban dolgozók sztrájkja miatt. A helyzet Párizsban és annak környékén a legrosszabb. Ott a kutaknak már majdnem a 60 százaléka kifogyott az üzemanyagból.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Franciaországban egyre súlyosabb a benzinhiány, hiába ültek tárgyalóasztalhoz a szakszervezeti képviselők és a cégvezetés, továbbra sem történt előrelépés a bértárgyalások tekintetében, mivel a vállalatvezetés nem hajlandó megadni a munkavállalók által kért 10 százalékot, csupán az előzőleg beígért 3,5 százalékos emelést. A kialakult patthelyzet miatt a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT folytatja a szeptember végén elkezdett sztrájkot, a TotalEnergies és az ExxonMobil több olajfinomítója is érintett, a finomítók kétharmada október 10-én hétfő este leállt. A finomítókban történt munkabeszüntetés következtében egyre nagyobb bajban vannak a benzinkutak is, a töltőállomások 30 százaléka ellátási zavarokkal küzd, ami miatt egyre több kúton alakul ki hosszú sor, minél többen szeretnének bekészletezni.

A Párizs északi részén lévő Porte d’Aubervilliers nevű városrészben október 11-én, kedden reggel olyan sokan voltak a tankolni kívánó autósok, hogy az egyik benzinkútnál több kilométeres dugó alakult ki miattuk, órákig tartott a sorban állás, mire valaki meg tudta tankolni az autóját.

Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter felhívta rá a figyelmet a Twitteren, hogy senki ne készletezzen és ne tankoljon kannába, mert azzal csak súlyosbítja a helyzetet és fokozza az üzemanyaghiányt.

Az ellátás biztosítása érdekében Élisabeth Borne miniszterelnök összehívta az illetékes minisztereket, majd az egyeztetést követően a kormány felszólította a prefektusokat, hogy rendeletben tiltsák meg a kannába történő tankolást. Ezen felül három délkelet-franciaországi megye, Var, Vaucluse és Alpes-de-Haute-Provence vezetése is úgy döntött, hogy 30 literre korlátozza az eladható üzemanyag mennyiségét, a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek esetében a maximálisan vásárolható üzemanyag mennyiségét 120 literben határozták meg, a rendelkezés egyelőre október 14-ig marad érvényben.

A kialakult helyzetre reagált Emmanuel Macron államfő is, aki a sztrájkkal kapcsolatban kijelentette, hogy minél előbb megoldást kell találni, ennek érdekében a kormány is megpróbál beavatkozni és nyomást gyakorolni a felekre, hogy a tárgyalások minél előbb sikerrel járjanak, ehhez azonban az kell, hogy a tárgyaló felek, vagyis a szakszervezetek és a munkaadók is vállalják a felelősséget, hozzátéve, hogy a blokád nem tárgyalási mód.

Olivier Véran kormányszóvivő szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az olajfinomítók megbénítása nem járhat együtt a francia emberek életének akadályozásával, ezért a kormány felszólítja a sztrájkoló feleket a blokád haladéktalan megszüntetésére, hozzátéve, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést az ország megfelelő működése érdekében.

Jordan Bardella francia ellenzéki politikus is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a jobboldali politikus bírálta a kormányt, véleménye szerint ugyanis minél nagyobb mértékű az üzemanyaghiány, a francia kormány annál inkább bizonygatja, hogy nincs semmi probléma. Bardella úgy véli, hogy jogos a béremelés iránti igény egy olyan szuperprofittal rendelkező vállalat esetében, mint amilyen a TotalEnergies, ugyanakkor helytelennek tartja azt, hogy ezzel megbénítják a munkába igyekvő lakosságot.

Migránsok tízezrei özönlenek Angliába és Franciaországba folyamatosan

Előidézhetik a harmadik olajárrobbanást?

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)