Az ukránok kedve szerint módosíthatják a magyar földrajz tankönyveket? (frissítve)

Az ukrán imádók és Ukrajna ismételten kiakadtak Magyarországra, ezúttal egy, a valós geopolitikai, társadalmi és gazdasági helyzetet ábrázoló földrajz tankönyvben található ábra és a hozzá mellékelt szövegek miatt. A HVG értesülései szerint a helyzet “orvoslásra kerül”. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ahogyan korábban írtuk, az ukránok felháborodtak a valós helyzetüket bemutató 8.-os földrajz tankönyvön. Leginkább a krími háborúval kapcsolatos szöveghelyek akasztották ki őket. A magyar kormány a HVG információi szerint ígéretet tett a tankönyv módosítására. A tankönyv online verziójának átalakítása már a jelenlegi verzió esetében meg fog történni. Az új tankönyv mely pedig a jövő tanévtől lesz használatos megküldésre kerül majd az ukrán civilszervezeteknek véleményezésre. Az iskoláknak továbbá azt is javasolják, hogy az átírt, online verziót használják majd a tananyag átadásakor.

Mikor láttunk bármikor is olyat, hogy ukránok, románok, szlovákok, szerbek azért módisították volna tankönyveiket, mert azok sértik a külhonban rekedt magyarok érzéseit?

(444 és HVG nyomán Szent Korona Rádió) 

Korábban írtuk: 

Az új, nyolcadikosok számára készült földrajzkönyv megemlíti az orosz-ukrán konfliktus alapjait, és az okait is igyekszik a fiatalok elé tárni.

A Krím-félsziget oroszországi megszállásáról és annektálásáról például a következőket írják:

A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért. (4.2.)

Mindezt pedig egy látványos grafikával is szemléltetik, ahol az ukrán zászlót egy orosz medve, az Egyesült Államok és az Európai Unió színeibe öltözött férfiak próbálják széttépni. A Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető segédanyag szerint tehát Ukrajnán három nagyhatalom civakodik.

A tankönyv Kárpátaljáról is szót ejt a következőképpen:

A lakosság egészségi állapota rossz, csaknem a legalacsonyabb élettartamra számíthatnak a kontinensen. A Kárpátalját határoló Északkeleti-Kárpátok az ország egyetlen magashegysége, aminek a medencére tekintő lábánál történelmi magyar városok sorakoznak: Ungvár (Uzshorod), Munkács (Mukacheve), Huszt. Az Alföld északkeleti részén fekvő Beregszászon (Berehove) magyar nyelvű főiskola is működik. A magyaroknak nem kedvez az ország általános gazdasági helyzete,

ráadásul Kárpátalja az elmaradottabb területek közé tartozik.

Jevropejszka Pravda ukrán hírportál ezzel kapcsolatban azt írta: “az ukrán államnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyesfajta propagandát”, szerintük “ha csendben maradnak, akkor hagyják, hogy egy szomszédos nemzetet konfliktusra programozzanak Kijev ellen, aminek a következményei beláthatatlanok lehetnek”.

Az ukrán külügy a tankönyv felfedezése után természetesen azonnal bele akar nyúlni a magyar belügyekbe, és a tőlük jól megszokott tiszteletlen, követelőző hangnemet vették fel.

“Ukrajna Külügyminisztériuma követeli a nyolcadik osztályos földrajztankönyvben megjelent, Ukrajnáról szóló hamis információk mielőbbi javítását.”

Oleg Nyikolenko (az ukrán külügy szóvivője) bejegyzésében kiemelte, hogy szeptember 6-án “az ukrán diplomaták megbeszélést tartottak a magyar külügyminisztériumban, ahol egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlannak tartják a tankönyvben szereplő hamis információkat”.

Örömteli, hogy a világszintű ukránimádat közepette sem vált hazug propagandává az új földrajzkönyv, ugyanakkor még így is hiányos maradt, hiszen a magyarokat szinte ellehetetlenítő, folyamatosan szigorodó nyelvtörvényről egy szót sem ejtenek.

Kitiltott egy újságírót Ukrajna – Láthatott valamit amit nem kellett volna?

A háború miatt sokan megfeledkeztek “szegény Ukrajna” magyarellenes tetteiről – Íme egy kis emlékeztető

(Index nyomán Szent Korona Rádió)