Több ezer, a kommunista rezsim gyermekkórházaiban meghalt kiskorú esetét tárták fel

A kommunizmus alatt több országban is “megszokottá” vált a nyomor és az éhezés, bármennyire is állította az ellenkezőjét a Szovjetunió. Ez alól nem képeztek kivételt a kórházak sem, amik korszerűtlen felszereléssel, embertelen körülmények között működtek. A Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) szerdán bejelentette, hogy az elmúlt öt év során 2207 gyermek halálát állapították meg, akik éhen, embertelen körülmények között vagy orvosi ellátás hiányában haltak meg a Román Szocialista Köztársaságban 1990-ig működő 26 neuropszichiátriai gyermekkórházban. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az intézet becslése szerint 1967 és 1990 között több mint 15 ezer kiskorú halt meg a 26 gyermekotthonként működő kórházban. A legtöbb haláleset a Bihar megyei Csegődön lévő gyermekkórházban jegyezték: 1987-es megalapításától 1990 április 30-ig a 183 beutalt gyerek közül 160 veszítette életét.

Az IICCMER közleményének előzménye, hogy az Európai Parlament kedden felhívást intézett a gyermekbántalmazás megfékezésére Európában. Az IICCMER 2017-ben és 2018-ban feljelentéseket tett a legfőbb ügyészségen a pszichiátriai intézetek kiskorú ápoltjai ellen alkalmazott embertelen bánásmód miatt. A feljelentések szerint Csegődön 1987 és 1990, Păstrăveni-ben 1966 és 1990, Máramarosszigeten 1973 és 1992, Sireten pedig 1980 és 1989 között estek az embertelen bánásmód áldozatául a gyerekek.

A kutatómunka az archívumok tanulmányozásával, tanúk, áldozatok és feltételezett vétkesek meghallgatásával zajlott. A gyermekotthonként működő kórházak a hivatalos változat szerint “gyógyíthatatlan” kiskorúakat fogadtak be, a valóságban azonban árva vagy rossz családi körülmények közé születő, de egyébként teljesen egészséges, esetleg enyhe testi hibával élő gyerekek is oda kerültek és ott lelték halálukat. A túlélők súlyos testi és lelki traumákkal maradtak.

Az IICCMER folytatja a kutatómunkát. Daniel Şandru, az intézet ügyvezető elnöke elmondta, az eddigi vizsgálatok alapján 15 ezerre tehető az áldozatok száma, a túlélőké pedig egyelőre ismeretlen. Şandru arra kérte az illetékes bűnüldöző szerveket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki ezeket az eseteket.

“Nincs irgalom, nincs kegyelem” – Január 19-én indultak meg az első vonatok a deportált svábokkal

A Megváltó templomából materialista bálvány, majd proletárfürdő – 90 éve robbantották fel a Megváltó Krisztus-székesegyházat

(Maszol.ro nyomán Szent Korona Rádió)