X. Attila Védvonal Túra – Jubileumához méltóan tartatott meg a rendezvény

Immáron 10 év telt el az első Attila Védvonal Emlék- és Teljesítménytúra megrendezése óta. A szervezők minden évben méltó alkalmat biztosítanak arra, hogy a megemlékezni kívánók leróhassák kegyeletüket a hazánkat védő hősök előtt. Interaktív ellenőrzőpontok, autentikus útvonal és ismételten gyönyörű időjárás várta a túrázókat. 

Iratkozz fel a HVIM YouTube csatornájára! 

Tíz év nem kevés idő, azonban az, hogy méltó módon szeretnénk emlékezni a hősökre, soha nem veszít az aktualitásából. Nemcsak egy jól csengő szlogen, hogy “lépjünk együtt a hősök nyomába”, hanem a túra útvonala érinti is a megmaradt állásokat, melyeket 1944-ben kemény munkával alakítottak ki és komoly összefogással, hősiesen próbáltak védeni. A túra bármely távon történő teljesítése több, mint egyszerű sportteljesítmény – bár annak sem utolsó – , a védelemben elesett hősök előtti valódi tisztelgés. Ez a cél pedig összefogó erő is, több szervezettel karöltve rendezhetjük meg a túrát, akikkel az ellenőrzőpontokon lehet találkozni és évről-évre remek hangulatot és akik bőséges ellátmányt biztosítanak a túrázóknak. Ebben az évben 2022. szeptember 24-én rendeztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom főszervezésében és a legnagyobb nemzeti oldali szervezetek együttműködésével ezt a kivételes szellemiségű és hangulatú túrát. A túrát két távon lehetett teljesíteni: a teljes táv 44 km, a rövid táv 19 km, ez utóbbi kimondottan családbarát távolság – emlékeztek vissza a szervezők.

További képek a túráról. Avagy miről is maradt le az, aki nem jött el:

A rajtoltatásnál az adatokat szemlélve rendkívül bíztató eredményre lettek figyelmesek a szervezők: ezen évben rekord létszámmal indultak útnak a túrázók, így a nap különösen pozitívan kezdődött.

Dunakesziről kiérve a Fóti-Somlyóra haladt fel a túra, ahol a kezdeti fáradalmakat a kilátás pótolta.

Nem sokkal később újabb magaslat következett a Szent László kilátóval, ahol a Szent László Aranyos Szegellete Egyesület igazi tábori hangulatot varázsolt:

A tájfutók ekkor már messze jártak a teljesítménytúrázók előtt.

Ezek után az Életvédők, a Betyársereg és a Mi Hazánk pontja következett.

Eközben a 19km-es távot teljesítők is megkezdték a túrát.

A Magyar Önvédelmi Mozgalom bőséges ellátmánnyal látta el a megfáradt túrázókat.

A Farkasok renoválták az általuk tavaly elkészített lépcsőt, valamint – ahogy a 100 Katona Emlék- és Teljesítménytúrán is – nem sütnivalóval, hanem a túrázók nagy örömére kávéval készültek, melyre olykor tejszínhab és csokireszelék is jutott. A szervezet tagjai szintén igazi tábori hangulatot teremtettek.

Nemcsak a régi hősökre kötelességünk emlékeznünk, hanem a napjainkban igazságtalanul meghurcoltakra is. A következő ponton a “Budaházy-ügy” igazságtalanságára hívták fel a figyelmet:

A célban kulturális programok, és finom estebéd várta a beérkezőket. Fellépett a Kacamajka Néptáncegyüttes, Vári-Kovács Péter és a Vármegyés Dalárda is. Sor került a 10x-es teljesítő és az évek óta töretlenül, a szervezésben résztvevők díjának átadására.

A kulturális programok mellett egy magángyűjtemény megtekintésére is lehetőség volt.

Ezek mellett a Duo Gladii szellemi folyóirat lapszámait, és egyéb érdekes olvasmányokat, továbbá túrás bögréket, pólót, vármegyés kitűzőket lehetett vásárolni.

(Szent Korona Rádió) 

Immáron kilencedik alkalommal a hazánkat a vörös rémtől védők nyomában – Attila Védvonal Túra (videós és képes beszámoló)

Kulisszák mögötti videós-képes beszámoló: Attila Védvonal Emléktúra 2020-ban is hatalmas siker volt