Dagad a botrány az EU ügyeletes fenyegetőzője körül

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke most úgy tűnik, ráfázott. A Pfizerrel kötött horribilis összegű szerződése enyhén szólva sántított, most pedig megrovást kaphat érte.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Megrovást kaphat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió költségvetésének ellenőreitől a Biontech-Pfizerrel kötött 35 milliárd eurós szerződés miatt. Az Európai Bizottság elnöke körül fogy a levegő, és további vizsgálatok várhatók, amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről.

Ez az a vakcinabeszerzés, amelyben Magyarország nem kívánt részt venni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Akkor még ráadásul nem került nyilvánosságra, hogy

von der Leyen gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az ügyben természetesen vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között. Később kiderült, csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az SMS-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá. Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont

a Bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

A Guardian elemzés szerint az Európai Unió összességében 31 milliárd eurót fizetett a Pfizernek a vakcinák előállítási költsége felett.

Demokratikus EU: megfenyegették Olaszországot a jobboldal választási győzelme esetén

Kitüntetést kapott Ursula von der Leyen magától Zelenszkijtől

(Világgazdaság nyomán Szent Korona Rádió)