Cigányok: a rezsicsökkentés mesterei

Ők azok, akiket tényleg nem érint sem a rezsicsökkentés, sem az energiaár emelkedés, hiszen pontosan 0 forintot fizetnek az áramért. Az ország legveszélyesebb lakótelepein élő cigányok többsége a mai napig lopott áramot használ, és valószínűleg ez továbbra is így marad.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ahogy egyre inkább megyünk bele az őszbe, annál idegesebbé válnak a magyar családok százezrei, mert közeleg a fűtési szezon, megnövekedhet az áramfogyasztás, s ez bizony súlyos többletköltségekkel fog járni. Mert mint ismert, a kormány talán legfőbb választási ígéretét megszegve az ún. átlagfogyasztás felett ráengedte a lakosságra a “piaci” árakat.

De voltak olyanok, akik már eddigi is meglehetősen “rezsicsökkentett” áron kapták a villamos energiát, és vélhetően a jövőben is úgy lesz.

Hogyan lehetséges ez? Teljesen világos,: lopták. Sajnos jelenkori Magyarországunk óriási gondja a következmények nélküliség, így ezt megtehetik. Nem árulunk zsákbamacskát, különféle praktikákkal egyes helyeken nagyüzemben megy az áramlopás, az érintettek pedig nagyrészt azok a szegregátumokban élő cigányok, akiket valamiért ezért sem büntetnek meg.

“Kampózás”

– Közel 70 ingatlant érint Jászladányban a kampós áramlopás. Az érintettek anyagi helyzetükre hivatkozva mentik magukat, a szolgáltató nem tesz semmit, pedig az igazságszolgáltatásnak az áramlopás ténye mellett fontos lenne ilyen esetekben a közterületi közveszély okozás bűncselekményi tételét is figyelembe vennie. A helyi polgármester szerint a hálózati veszteséget a többi fogyasztónak, vagy az önkormányzatnak kell kifizetni, közben pedig állandósultak az áramszünetek, melyek kisebb-nagyobb problémákat okoznak – csak, hogy egy példát említsünk a sok közül: ezt a hírt 6 évvel ezelőtt közölte a Jászsági Térségi Televízió.

Mint a videóból is kiderül, a lopás voltán túl ez még rendkívül veszélyes is. Nem csoda, hogy időnként elő is fordulnak “balesetek”, ahogy 2 évvel ezelőtt Esztergomban.

– Korábban Esztergom-Kertvárosban – miután illegális lakásfoglaló cigány családok áramlopás következtében porig égettek egy régi major épületet, az önkormányzat pár órán belül elhelyezte őket a közeli Szalézi Lakótelepen – fogalmazott akkoriban Lantos János, a Mi Hazánk esztergomi elnöke.

Az esetnek további felháborító momentuma volt, hogy a kárt azóta sem fizettették meg az illegális lakásfoglalókkal, viszont “tisztességes családok sínylették meg a cigány családok beköltöztetését. Nagyon sokan az elmúlt egy évben el is költöztek az önkormányzati tulajdonú lakásokból. A beköltöztetett családok megkeserítik a Szalézi Lakótelep életét, hangoskodnak, szemetelnek, és semmi jelét nem adták annak, hogy szeretnének beilleszkedni” – írta az esetről a Mi Hazánk.

– Főleg azokon a részeken, ahol no-go zónák vannak és a társadalomból kiilleszkedettek élnek, ott fordul elő. Az áramlopás azt jelenti, hogy nem szabályosan veszik az áramot, különféle módszereket alkalmaznak, kampóznak, egy drót van feltéve a pózna tetejére

– ezt pedig már Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke és miskolci önkormányzati képviselője nyilatkozta portálunknak. Pakusza a mintegy 12 évnyi önkormányzati munkája során számtalan áramlopási esettel találkozott már.

Rámutatott, hogy ez balesetveszélyes, életveszélyes, sokszor házilag barkácsolt hosszabbítókkal oldják meg. Mint mondja, így nincs áramszámla, jellemzően a világítás, de még a fűtés is erről megy. Elképesztő történetekről számolt be: például télen, amikor hideg és hó van, nyitva látta az ajtókat, bent a házban égett a világítás, jött ki a meleg. De ez nem okozott problémát számukra, hiszen “úgyis ingyen van”.

– Sokszor több telken megy át a vezeték, ez külön balesetveszélyes. Sok a kisgyerek, ez különösen veszélyes. A testi és erkölcsi fejlődést is visszaveti, mert ha azt látja a gyerek, hogy a szülei lopják az áramot, ő ebben fog szocializálódni – mutatott rá.

Arra a közkeletű felvetésre, amely úgy hangzik, azért csinálják, mert nincs pénzük, azokat az eseteket mondta el, hogy ő látott olyat, hogy fel volt téve a parabola-antenna, be volt kötve az internet, ezekért fizettek is, csak az internetet már lopott árammal használták. De olyanról is tud, aki még dolgozik is, tehát van jövedelme, de mégis lopja az áramot. Sőt, láttam olyat is, hogy az villanyoszlopot egész egyszerűen kivágták, még a fűrészt is otthagyták – folytatja.

Pakusza az ilyen esetek miatt megkérdezte a szolgáltatót, hogy tudnak-e róla, hogy az adott lakcímen van fogyasztójuk. A válasz nemleges volt, és kiderült, hogy már mintegy 4,5 millió forinttal károsították meg a villamos műveket.

– Általában azt látom, hogy nincs komolyabb következménye. Hatóságoktól hallottam, hogy az ÉMÁSZ-nak kéne feljelentést tenni, ez nem minden esetben valósul meg. Soha nem láttam olyat, hogy amikor bebizonyosodott a lopás, azonnal elvitték volna az elkövetőt. Ez a gyakorlatban enyhe megítélés alá esik. Probléma az is, hogy a szolgáltató sok esetben a fizető fogyasztókra hárította a veszteséget – tért rá arra, mennyire nincsenek valós következmények.

– Azt gondolom, itt többféle hatósági fellépésre lenne szükség. Az elkövetővel szemben egy komolyabb szankciónak mindenképpen lennie kéne, akár börtönbüntetés, főleg, ha nincs jövedelme és nem vonható le. A másik pedig a gyermekvédelmi vonal, az a szülő, aki ilyet csinál, az a saját gyermekét és veszélyezteti. Volt is eset Nyíregyházán, a szülők lopták az áramot és a gyerek meghalt egy zárlat okozta balesetben. Elképesztő bírósági döntés született, enyhítő körülmény volt a szülők mentális állapota – összegezte gondolatait.

11-14 év közötti cigánybűnözők raboltak Kecskeméten

Újabb cigány korrupciós ügy: őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)