Kerepesi ötlet: Védett kocsi a HÉV szerelvényen

Az utóbbi időben egymást érik a HÉV-en elkövetett bűncselekményekről szóló hírek, amiket leginkább nők és gyermekek ellen követnek el. A szexuálisan túlfűtött ragadozók annak tudatában támadhatnak, hogy nem veszi őket a kamera, így tettüket megússzák. Most azonban a MÁV-HÉV vezetése és Gyuricza László, Kerepes ,,recskafantomot” közzétevő polgármestere közösen keresett megoldást a problémára.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nemi erőszak- lopás, rablás

A HÉV sosem volt a legbiztonságosabb utazási eszköz, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt a HÉV-en és a megállókban történt bűnesetek száma. A H8-as vonalon 2 nemi erőszak kísérlet is történt az utóbbi időben, míg nemrég országos botrányt okozott a megállóban egy várandós kismama előtt maszturbáló férfi. De napok sem teltek el, és ugyan ezen a vonalon egy pár kényeztette egymást nyilvánosan az utasok legnagyobb megdöbbenésére. Majd Szigetszentmiklóson csapott le egy 19 éves lányra a HÉV-en egy szexuális ragadozó. Más bűncselekmények is előfordulnak, mint például a lopások, kisebb rablások, de az összes hév szerelvény kamerával való felszerelése horror összeg lenne, így eddig nem született erre a problémára megnyugtató megoldás.

Védett kocsiban gondolkodnak

Néhány napja leült tárgyalni Gyuricza László polgármester és Nagy Gábor a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója. A beszélgetésükön arra a problémára keresték a választ, hogy hogyan lehetne megoldani a biztonságos közlekedést. Így ír a találkozóról a biztonságtechnikai szakemberből polgármesterré választott Gyuricza:

,,Próbáltam úgy megközelíteni a probléma megoldását, ahogy azt 20 éven keresztül a korábbi munkahelyemen tettem és egy javaslattal álltam elő. Így született meg a „védett kocsi” ötlete amely nem generál a cégnek jelentős extra költséget, azonban minden szerelvényen biztosít egy hang és képet továbbító bekamerázott kocsit az utasoknak.

Ezekben a kocsikban az elképzelésem alapján olyan jó minőségű vandálbiztos kamerák lennének elhelyezve, amelyeket lát a MÁV biztonsági szolgálata és amennyiben szükséges tudnak intézkedni, az utasok segítséget tudnak kérni.

Ennek a technikai megvalósítása eltörpül egy akkora cég költségvetésében, mint a MÁV-HÉV Zrt. Az eszközök könnyen beszerezhetőek és a biztonságos, GDPR-nak megfelelő adatátvitelt GSM-R rendszeren keresztül a TraffiCOM (Máv-Hév Zrt partnere) könnyedén megoldja.”

Az igazgatónak tetszett a ,,védett kocsi” ötlete, ami megoldást jelenthetne a legkiszolgáltatottabbak biztonságára.

(Magyar Hírlap)