Újabb korrupciós botrány Zelenszkij körül

Hatalmas korrupciós botrány nyomaira bukkant az ukrán állami korrupcióellenes ügynökség. A külföldi humanitárius segélyek “ipari mértékű” fosztogatásának nyomai egészen a kijevi elnöki irodáig vezethetnek. A napokban kirobbant botrány kényelmetlenül érintheti Volodimir Zelenszkij államfőt is.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyes ukrán híroldalak arról számoltak be, hogy a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában összehangolt akció keretében a titkosszolgálat és az állami korrupcióellenes ügynökség nyomozói dollármilliókra rúgó, nemzetközi humanitárius segélyekkel való durva visszaélés nyomaira bukkantak. Az említett ügynökség egyik nyomozója, Jevhen Sevcsenko arról számolt be, hogy Zaporizzsja megyében 22 tengeri konténernyi, 389 vasúti vagonnyi és 220 kamionnyi teherrakományt sikkasztottak el, amihez közvetlen köze lehet a régió államfő által kinevezett katonai kormányzójának, Olekszandr Sztaruhnak, helyettesének, Zlata Nekraszovának és a helyi önkormányzat titkárának, Anatolij Kurtevnek.


A külföldről érkező segélyszállítmányok eredetileg a menekülteknek, a védelmi egységek tagjainak és a háború miatt jelentősen megnövekedett rászorulóknak voltak címezve, de a termékek végül a boltok polcain landoltak. A furcsaságra legelőbb maguk az önkéntesek figyeltek fel, akik furcsállották, hogy

azokat a külföldi csomagolású gyermektápokat, melyeket eredetileg egy ottani gyermekintézménynek szántak, pár nappal később a piacok és boltok kínálatában fedezték fel.

A korrupcióellenes ügynökség említett munkatársa a Strana hírportálnak még annyit árult el, hogy

a hatalmas mértékű csalássorozat szálai a legmagasabb szintekig is elvezethetnek,

konkrétan is megemlítette Andrij Jermak nevét, aki az elnöki hivatal vezetője, Volodimir Zelenszkij államfő közeli bizalmasa, valamint annak helyettesét, Kirilo Timosenkót, valamint a Nép Szolgája kormánypárt frakcióvezetőjét, David Arahamiját is hírbe hozta a humanitárius segélyekkel való visszaélések ügyével. További részleteket a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem akart elárulni. Az elnöki hivatal helyettese, Timosenko butaságnak nevezte az elhangzott vádakat.

Politikai elemzők szerint ennek az ügynek a kirobbanása akár annak is a jele lehet, hogy a kormánypártban nem annyira erős az egység, mint azt kifelé igyekeznek láttatni,

ez a botrány is belső feszültségekről árulkodhat, ami ráadásul igen kedvezőtlenül érintheti magát Zelenszkij elnököt is.

A háború kirobbanása óta Ukrajnában egyre gyakoribbak a humanitárius segélyekkel való visszaélésekről szóló jelentések. Korábban az egyik ilyen botrány egy Ivano-Frankivszk megyei képviselőt érintett, aki adók megfizetése nélkül, kedvezményesen hozott be külföldről terepjárműveket, azt ígérve, azokat a frontra juttatja el, ám ígéretéről megfeledkezve jó pénzért eladta a kocsikat. Csernyivci megyében pedig a helyi önkormányzat alelnöke külföldi felajánlásból származó mentőautókat értékesített magánegészségügyi intézményeknek. A nemzetközi partnerek részéről megszaporodó elégedetlenség miatt Kijevben úgy döntöttek, létrehoznak egy központi koordinációs stábot a humanitárius segélyek nyomon követése és rendeltetésszerű felhasználása érdekében.

Bizonyíték Zelenszkij újabb hazugságáról: mégsem civil, hanem katonai szerelvényt semmisítettek meg az oroszok

Tüntetés Németországban: ne támogassuk tovább Ukrajnát!

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)