Hősi halott diákok nyomába indultak a Selmeci-hegységben

Nem jött parancs, nem kérte őket senki, mégis fegyvert fogtak hogy megvédjék a magyar rendet. 1918-ban, a cseh légiók közeledésének hírére a selmecbányai akadémia diáksága egy emberként mozdult meg, hogy fegyveresen verjék le a helyi lázadásokat és szembeszálljanak az ellenséggel. Idén is túrával emlékeztek meg róluk Felvidéken.

Iratkozz fel a HVIM YouTube csatornájára!
Kövesd őket a Telegramon és a Facebookon is! 

Negyedik alkalommal rendezte meg a Selmeci Őrjárat Emléktúrát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. Az elmúlt évek során egyre nőtt az érdeklődés, ezért idén a vezetett túrát egy teljesítménytúra is kiegészítette. A sportélmény és a felvidéki táj szépségeinek bemutatása mellett a szervezők elsődleges célja a selmeci diákságról  való megemlékezés. A túra elején minden évben felidézik az 1918-as eseményeket és fejet hajtanak a hősi halottak emléke előtt. Fontos mozzanata ez a túrának, hiszen ezen kívül nem sok helyen hallani miként ragadott fegyvert a hazaszerető diákság Selmecbányán. Nem tanítják a történelemkönyvek, miként verték le fegyveresen a felhergelt szlovákság körében kibontakozó zendüléseket, miként menekítették ki az alma mater könyvtárát és taneszközeit a hegyeken keresztül, hogy aztán Sopronban leljen új otthonra az iskola.

Máshol nem hangzik el a két hős halált halt erdőmérnök-hallgató, Baumerth Károly és Hurtay György neve, csak itt, a Bacsófalvi-tó partján.

Elfeledett hőseink emlékének ápolása mellett fontos célja a túrának, hogy minél több anyaországi túrázót csaljon a Selmeci-hegységbe. Kívánatos dolog Felvidék elrabolt tájait megismertetni a csonkahoni közönséggel, hiszen ezzel is tápláljuk az érzést, hogy “mindez a miénk”. A Szitnya különösen fontos szerepet játszott a magyar túrázás történetében, hiszen Téry Ödön itt alapította meg a Magyar Kárpát Egyesület Szitnya Osztályát. Az ő emléke előtt is tisztelegtek a túrázók, amikor a táv utolsó pár kilométerében felkapaszkodtak a hegy 1009 m magas csúcsára.

A szervezők jövőre is mindenkit sok szeretettel várnak a Selmeci-hegység bányatavakkal tarkított vadregényes tájára, hogy együtt ismerjük meg hazánk elrabolt vidékét és rójuk le tiszteletünket a hős diákság előtt. Addig is várnak mindenkit szeptember 10-én a Rongyos Gárda Emléktúrára Sopronban, hiszen a selmeci diákság 1918-ban megkezdett harca ott, Nyugat-Magyarországon folytatódott!

Lépjünk ismét a hősök nyomába! – XVI. Rongyos Gárda Emléktúra

Itt a X. Attila Védvonal Emlék- és Teljesítménytúra!

(Szent Korona Rádió)