Újabb geopolitikai elemző szólalt meg Darya Dugina meggyilkolásával és annak várható következményeivel kapcsolatban

A feszültség a levegőben van Dugina meggyilkolása óta. Mit lép Oroszország azután, hogy az ukránok Moszkvától pár kilométerre terrorista merényletet tudtak végrehajtani? Erre keresi a választ Pepe Escobar brazíliai származású újságíró, geopolitikai elemző – az alább összefoglalva közreadott – Repülj, mint a sas, Darya Dugina című írásában. Escobar főleg az Ázsiát érintő kérdésekkel foglalkozik, több írásában is felhívta arra a figyelmet, hogy ha a NATO tovább folytatja Oroszország felé való terjeszkedését, akkor az a Medve agresszióját válthatja ki.

Escobar három részre bontva tárgyalja az eseményeket, ezen alcímek mentén vezetjük végig mi is összefoglaló írásunkat.

Darya Dugina sasként fog szárnyalni a túlvilág egén

“Darya Duginát (†30), Alexandr Dugin lányát, az okos, erős, lánglelkű, vállalkozó szellemű fiatal nőt, akivel még Moszkvában találkoztam, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy barátomnak szólíthattam, brutálisan meggyilkolták” – kezdi sorait Pepe. Darya előtt, mint fiatal újságíró és elemző fényes jövő állt, olyan kevéssé tárgyalt szegmensekkel is foglalkozott, mint például az ortodox kereszténységre építkező feminizmus, mely korántsem a modernitás jegyében nyilatkozik meg.

Korábban az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) több orosz újságíró ellen is merénylet elkövetésével próbálkozott, ugyanakkor ezeket az FSZB minden alkalommal megakadályozta, így joggal áll Pepe Escobar értetlenül azon tény előtt, “hogy Dugint és családját nem védte az orosz hírszerző/biztonsági apparátus.”

A tragédia bekövetkeztét jelen cikkünkben nem részletezzük, ugyanis azzal egy másik, folyamatosan frissülőben foglalkozunk, melyben többek között az elkövető beazonosításáról is beszámoltunk.

Egy egzisztenciális háború

“Ez az eszmék háborúja. És egy egzisztenciális háború: Oroszország az Egyesült Államok vezette kollektív Nyugat ellen” – állapítja meg az elemző.

És hiába fegyverzi egyre erőteljesebben Oroszország Kalinyingrádot, hiába gyárt egyre pusztítóbb hatást kiváltó fegyvereket, ugyanis “a probléma az, hogy a szabályok megváltoztak – és az SZBU/NATO kombó, amely leírhatatlan kudarcokkal néz szembe Donbaszban, fokozott szabotázsba, kémelhárításba, és megtévesztő műveletekbe kezdett.” Ezek közé tartozik a mariupoli polgármester Konsztantyin Ivacsenko meggyilkolása, a sebastopoli kikötő dróntámadása, melyek bár effektíve nem befolyásolják a háború menetét, mivel “pusztán PR-effektusra tervezett véres lélektani műveletek”, ugyanakkor hosszútávon “rendkívül fájdalmassá válhatnak az orosz közvélemény számára.”

“Egyértelmű, hogy Moszkva és Szentpétervár most az elsődleges célpontok. Az ukrán ISIS útjára indult” – szól vészjóslón Pepe.

Az ukrán ISIS eljövetele

Pepe Escobar meglátásai szerint a háború kezdete óta Zelenszkij a NATO által számára biztosított forgatókönyvből zongorázik. Ezen szálhoz köti az ukrán elnök kijelentését is, melyet a gyilkosság után tett meg: “Oroszország valami „különösen undorító” dolgot próbálhat meg tenni a következő héten.”

Az igazán égető kérdés a háború szempontjából Escobar szerint az, hogy mily mértékben reagál a Kreml, miután 100%-ban bebizonyosodik, hogy az ukránok, vagy akár a NATO tervelte ki a merényletet. Megfogalmazása szerint ugyanis “Ez a kijevi terrorizmus, Moszkva kapujában.”

Mindenképpen sorsfordító döntés lesz, az elemző úgy látja, hogy Moszkva hiperszonikus rakétákkal térdre kényszeríthetné Ukrajnát, ez azonban nem a kívánt célt hozná el, a semmittevéssel és kivárással azonban “elfogadnának egy küszöbön álló, de facto terrorista inváziót az Orosz Föderáció ellen, mely jóval felülmúlná Darya Dugina tragédiáját.”

Dugin egyik Telegram posztjában meg is határozta a követendő irányvonalakat:

  • Az orosz vezetésnek strukturális, ideológiai, személyi, intézményi és stratégiai átalakításon kell átesnie.
  • A NATO-ra mint végletekig ukrán szövetségesre kell tekinteni.
  • A megkezdett úton immár végig kell menni.
  • A jelenleg tapasztalható status quo a különleges katonai művelettel kapcsolatban nem tarthat tovább 6 hónapnál.

“Nem kérdés, hogy „a tektonikus lemezek elmozdultak”. Darya Dugina úgy fog repülni, mint egy sas a túlvilági égen. A kérdés az, hogy az ő tragédiája lesz-e a katalizátor Putyin stratégiai kétértelműségének egy teljesen új szintre emeléséhez”– zárta sorait Pepe Escobar.

Az ukrán titkosszolgálat által meggyilkolt Dugina tiszteletére heroikus üzenetet fogalmazott meg a gyászoló apa

Hogyan reagálnak a morál bajnokai egy konzervatív nő meggyilkolására?

(Geopolitica.ru nyomán Szent Korona Rádió)