A nicaraguai rendőrség elhurcolta Rolando Álvarez püspököt

Augusztus 19-én hajnalban a Daniel Ortega diktatúráját szolgáló nicaraguai rendőrség otthonából hurcolta el Rolando Álvarez matagalpai püspököt, valamint a vele lévő papokat, szeminaristákat és egy világi hívőt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Reggel az egyházmegye közösségi oldalain tették közzé a hírt, hogy

“ezekben a percekben a Nemzeti Rendőrség behatolt Matagalpai Egyházmegye püspöki kúriájának épületébe”.

Az Aci Prensa hírügynökségnek megerősítették a hírt, mely szerint a fennálló rendszert nyíltan kritizáló Rolando José Álvarez Lagos püspököt letartóztatták, és egy járművel ismeretlen helyre szállították. A tizenegy éve Matagalpában szolgáló főpásztor augusztus 4. óta házi őrizetben volt. A vele lévő nyolc személyt külön autóval vitték el.

Letartóztatása előtt néhány órával Álvarez püspök Twitter-oldalán ezt az üzenetet tette közzé:

“Gondoskodjunk róla, hogy Isten országában ünnepi ruhában jelenjünk meg.”

Az egyházmegyében lévő Darío város Santa Lucía-plébániáján, amelyet napok óta szintén zaklatott a rendőrség, hajnalban összegyűltek a hívek papjaik védelmében, attól tartva, hogy őket is elhurcolják.

Álvarez püspök unokahúga, Yoselin Álvarez közölte, hogy augusztus 19-én a főpásztor szüleinek házába is betört a rendőrség.

A Matagalpai Egyházmegye imákat kért az elhurcolt püspökért, papokért, kispapokért és világiakért, és emlékeztetett rá, “a keresztény ereje és hatalma az imában van”. Álvarez püspökért különösen is Faustina Kowalska és II. János Pál pápa közbenjárását kérték az egyházmegye Twitter-oldalán.

2018 óta Daniel Ortega diktatórikus rendszere alatt több mint 190 támadás érte a Katolikus Egyház tagjait és templomait. Ortega több alkalommal szidalmazta nyilvánosan a katolikus püspököket és papokat, “reverendás démonoknak”, “terroristáknak” és “puccsistáknak” nevezte őket.

Idén márciusban elűzték az országból Waldemar Stanisław Sommertag apostoli nunciust. Júliusban a Szeretet Misszionáriusait, azaz Teréz anya szegényeket és betegeket szolgáló nővéreit száműzték véglegesen. A rezsim betiltotta a katolikus tévék és rádiók működését is.

Az utóbbi hetekben több rendőri támadás ért nicaraguai papokat, különösen a Matagalpai és Siunai Egyházmegyében.

Utóbbiban augusztus 14-én ismeretlen okból letartóztatták Oscar Benavidez atyát, Mulukuku település Szentlélek-temploma lelkipásztorát. Az egyházmegye a Facebook-oldalán közzétett sajtóközleményében megerősítette a hírt. Emberi jogi szervezetek szerint a papot a vasárnapi szentmise bemutatása után kényszerítették, hogy kiszálljon járművéből, és a rohamrendőrök letartóztatták. Az egyházmegye tájékoztatást kért a hatóságoktól a pap hollétével kapcsolatban, és sajtóközleményében imákat kért

“paptestvérükért, akinek egyetlen küldetése most és korábban is, hogy Jézus Krisztus örömhírét hirdesse, ami az élet és az üdvösség igéje mindenki számára”.

Rolando Álvarez püspököt a diktatúra rendőrsége augusztus 4-e óta házi őrizetben tartotta társaival együtt, élelmiszerekhez és gyógyszerekhez sem jutottak azóta.

Keresztényüldözések, kínzások Kínában – Ők az új barátai a keresztény Magyarországnak?

Baltával fenyegették a keresztényeket, hogy ássák ki elhunyt szerettük holttestét

(Magyar Kurír nyomán Szent Korona Rádió)