Már Szerbia és Kína is küzd az apadó folyók által fellépő súlyos energiahiánnyal

Míg Szerbia a Duna harmadára csökkenő vízmennyisége miatt küzd a víz- és hőerőművek optimalizálásával, addig a Kínai Szecsuán tartományban a Jangce vízhozamának jelentős csökkenése okozza a gondot.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Megszokott körülmények között a Vaskapunál található Đerdap Vízerőmű biztosítja Szerbia áramfogyasztásának egyötödét, de a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) becslései szerint

az alacsony vízhozam a szerb vízerőművekben tavaly augusztushoz képest 27 százalékkal csökkentette a villanyáram termelését.

Rájár a rúd Szerbia villamosenergia-rendszerére, hiszen a korábbi meghibásodások után most a szárazság okoz nehézségeket, az elmúlt évtized legkisebb vízmennyiségével kell, hogy számoljon. Az elmúlt két hónapban a vízáramlás megfeleződött,

a Đerdapra másodpercenként csak kétezer köbméter víz érkezik – háromszor kevesebb a többévnyi átlagnál.

Radmilo Nikolić (Radmilo Nikolity), a Đerdap Vízerőmű termelési igazgatójának a napokban a szerb médiának adott nyilatkozata szerint: a hidrológiai helyzet miatt az idei évben az átlagosnál harminc százalékkal gyengébb lesz a termelés. Aggodalmának adott hangot, hogy a Drina-Lim vízerőművek víztározói is félig üresek, pedig ezek biztosítják a villanyáram-szükségletek 12 százalékát. A tervekhez képest a Drina és a Lim folyókon levő nyolc vízerőmű most egyharmaddal kevesebb villanyáramot termelt. Kihangsúlyozta:

„2021-ben és 2022-ben is kevés hó esett, emiatt kedvezőtlenül alakult a vízügyi helyzet egész Európában. Hasonló a hidrológiai helyzet a Drinán és a Száva folyón, akár csak a Dunán is.”
Vaskapu Vízerőmű

Mint arra Miroslav Lutovac, a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácsadója a médiának rámutatott, a megszokott termelési folyamatban a hőerőművek a folyók vizét használják hűtésre. Ha a víz szintje alacsony marad, egyes helyzetekben a termelés leállítására is szükség lehet, annak érdekében, hogy ne sérüljenek a termelési berendezések. Éppen emiatt az európai villamosenergia-rendszerek már az elmúlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy a vízhiány miatt kénytelenek voltak leállítani néhány hő- és atomerőművet.

A belgrádi FEFA tudományos intézet igazgatója, Goran Radosavljević ugyanakkor a Tanjug hírügynökségnek arról beszélt, hogy a vízhiány az áramtermeléshez szükséges energiahordozók szállítása terén, azaz behozatala esetében is gondot okoz. Hiszen szavai szerint a szénimport vízi úton a legolcsóbb és legkedvezőbb.

„Nyáron töltjük fel a víztározókat, viszont ezek szintje az idén március óta négyéves minimumon van. Mindez arra utal, hogy télen fennakadások lehetnek az áramellátásban.”

– hangsúlyozta Radosavljević a vízerőművekkel kapcsolatos aggodalmát. Majd elemzve a más energiahordozók behozatalát, elmondta: a kőolajjal némileg jobb a helyzet, a tőzsdéken a szeptemberi és októberi határidős szerződésekben valamivel alacsonyabbak az árak, ami most nem a termelés növekedésének és a piac stabilizálódásának eredménye, hanem a visszafogott várakozásokból ered. Ám

a Duna alacsony vízállása miatt megnehezült a kőolajszármazékok szállítása is.

Kínát is nehéz helyzetbe hozta a szárazság, hiszen Szecsuánban bevezetik az áramadagolást a lakossági és vállalati felhasználók számára az otthonok, az irodák és bevásárlóközpontok ellátásában. A tartomány korábban már korlátozást rendelt el az energiaigényes fém- és műtrágyagyártók áramellátásában is.

Az áramhiány miatt a Szecsuannal határos Csungking régióban több vállalat is leállította működését.

A tartósan meleg időjárás és a július óta tartó csapadékhiány okozta szárazság veszélyezteti a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban a vízenergia-termelést – közölte szerdán az állami hálózatüzemeltető társaság tartományi részlege. Szecsuánt a nyáron hosszú ideig tartó hőség sújtotta, a társaság szerint az átlagos csapadékmennyiség 51 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évek azonos időszakában.

A nagyobb folyók vízmennyisége 20-50 százalékkal csökkent, ami miatt drasztikusan visszaesett a vízenergia-termelő kapacitás is.

A Jangce száradó medre

A Jangce-folyó vízgyűjtő területén tapasztalható szárazság a vidéki lakosság és az állatállomány ivóvízellátását, valamint a növények növekedését is hátrányosan befolyásolja – közölte a vízügyi minisztérium.

A vízszint növelése érdekében Kína legnagyobb vízenergia-projektje, a Három-szurdok gát a következő tíz napban 500 millió köbméterrel növeli a vízleadást. A héten a vízhozam az egy évvel korábbinak körülbelül fele volt.

Szecsuánban néhány fontosabb víztározó kiszáradt. Az energiatermelési kapacitás csökken, a kínálat és a kereslet közötti különbség egyre tágul. A vízenergia teszi ki Szecsuán energiaellátási kapacitásának mintegy 80 százalékát.

Lekapcsoltál az erőműveket a környezetvédelem jegyében, most a lakosságot készítik fel az áramkimaradásokra

Toroczkai László legújabb videójában fényt derít az energiaválság sötét titkaira

(Mandiner, 24.hu – Szent Korona Rádió)