Felháborodtak a románok a bánffyhunyadi magyar óvoda miatt

Nem óhajtja államilag finanszírozottá tenni a magyar támogatásokból felépülő bánffyhunyadi óvodát a helyi önkormányzatban működő Szociáldemokrata Párt (PSD), csak akkor, ha román gyerekek is igénybe vehetik azt. Újabb kísérlet ez az erdélyi magyar lakosság ellehetetlenítésére és beolvasztására.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot. Az önkormányzat csak akkor finanszírozza a költségeket, ha az óvoda az állami oktatási rendszerben működik.

A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben.

Kijelentette: a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába.

Betegség miatt voltak kénytelenek elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé – jelentette ki Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere, majd hozzátette: reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

A Kalotaszeg fővárosának számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

A románok ismét rászálltak a Csíki Sör Manufaktúrára

Székelyföld-Magyarország meccsel avatnák fel a csíkszeredai stadiont – a románok toporzékolnak

(Vasárnap.hu – Szent Korona Rádió)