A TikTok újabban kéjgyilkosokat nevel: Szerintük nincs baj a gyilkosságról való fantáziálással, sőt trenddé tették azt

Sok hajmeresztő, erkölcstelen, gyomorforgató és veszélyes tartalom jelent már meg a TikTok közösségi hálózaton, mint például az a trend (aminek “köszönhetően” több kisgyermek is életét vesztette), melynek lényege, hogy addig tartja vissza a videókészítő a lélegzetet – bármily módon -, amíg el nem ájul. Most újabb őrület terjedt el futótűzként a felületen, mellyel olyan messzire mentek, mint eddig még soha.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nemrég indult egy meglehetősen sokkoló és ijesztő trend a TikTok közösségi hálózaton, mely abból áll, hogy fiúk (de felnőtt férfiak, férjek is) arról fantáziálnak, vajon milyen lenne, ha bántalmaznák, sőt, legtöbb esetben megölnék a párjukat. A videókon a tartalomgyártók semmilyen erőszakos cselekményt nem tesznek, csak mosolyognak, a hajukat igazgatják, vagy hasonló tevékenységet folytatnak, és a felvételre írják a félelmetesnél félelmetesebb fantáziálásokat.

Néhány példa ezek közül:

“Elképzelem, ahogy a csillagokat nézzük a szikla szélén, én meg lelöklek és meghalsz. LOL”

“Elképzelem, hogy bowling randira megyünk, hozzávágok a fejedhez egy golyót, aztán behajítalak a pályára. LOL”

“Azt képzelem, hogy elmegyünk randizni, ások egy gödröt, belelöklek, elveszem a telefonod és élve eltemetlek. LOL”

“Arról fantáziálok, hogy elmegyünk piknikezni, de a gyümölcsök helyett a torkodat vágom el, és k.vára hagylak meghalni. LOL”

“Elképzelem, hogy a tengerparton vagyunk, belöklek a vízbe, fojtogatlak, és meghalsz. LOL”

“Azt képzelem, hogy filmet nézünk, az arcodra nyomom a párnát, és megfulladsz. LOL”

“Elképzelem, hogy elmegyünk horgászni egy csónakkal az óceán közepére, beraklak egy szemeteszsákba, és véletlenül bedoblak a vízbe. LOL”

Ezeknek a szörnyű fantáziálgatásoknak a végén mindig ott egy LOL, ami a közösségi médiás nyelven a harsány nevetést jelenti.

Tova Leigh nevű felhasználó külön feltett egy videót, amelyben arra figyelmezteti a szülőket, hogy itt az idő lehozni a gyerekeiket a TikTokról, mert az erőszakkultusz futótűzként terjed a platformon. Ami pedig talán még ijesztőbb, hogy ezeken a videókon mennyi megtekintés, lájk és komment van. Nincs mese, ki kell mondani: az erőszakot és a gyilkosságot trenddé tette a TikTok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tova Leigh (@tova_leigh) által megosztott bejegyzés

A cég pedig egészen addig egyáltalán nem foglalkozott a problémával (magyarul a jelentett videók egyikét sem tartotta ellentétesnek a közösségi alapelvekkel), amíg Leigh nem fordult a nemzetközi sajtóhoz. Miután a Newsweek lehozta a sztorit, a TikTok végül leszedett egy videót, és nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtette, hogy a cégnél nem tolerálnak semmilyen erőszakos tartalmat. Szerencsére Leigh felhívására rengetegen reagáltak és azóta sokan felkapták a témát, így a TikTok egyre nagyobb nyomás alá kerül, kénytelen alaposabban átvizsgálni ezeket a videókat és profilokat.

Ki kell emelnünk, hogy a platform leírásuk szerint 13 éves vagy annál idősebb személyeknek szól, tehát minden további nélkül használhatja a felületet ez a korosztály. Nyilván rendkívül jó oktató jelleggel bír ilyen fiatal gyermekeknek különféle gyilkolási módszereket olvasniuk… Nos, a TikTok a következőket írja közösségi irányelveiben az erőszakos és durva tartalomról:

“A TikTok olyan platform, amely a kreativitást ünnepli, de elveti a sokkhatást vagy az erőszakot. Nem engedélyezünk olyan tartalmakat, amelyek indokolatlanul sokkolóak, durvák, szadisták vagy borzalmasak, vagy amelyek a szélsőséges erőszakot vagy a szenvedést népszerűsítik, teszik követendővé vagy dicsőítik a platformunkon. Ha ez veszélyezteti a közbiztonságot, letiltjuk a fiókot, és indokolt esetben jelentjük az illetékes hatóságoknak.” – TikTok közösségi irányelvek

Ezek alapján például a jobboldali szervezetek hagyományos értékeket közvetítő tartalmai túl erőszakosak, de a kéjgyilkosság különböző fajtáiról szóló videók nem azok…

Ha esetleg valaki azt reagálná, hogy ezeket egyértelműen poénnak szánják a tartalomgyártók, és nyilvánvalóan nem tenne senki ilyesmi szörnyűségeket, annak ajánljuk az alábbi videó megtekintését, mely csak néhány esetet említ, amikor valóban megtörténtek azon gyilkosságok, melyeket “poénból” írtak ki a felhasználók.

Szükséges kiemelnünk, hogy a tiltás helyett mindennél fontosabb az őszinte, nyílt otthoni kommunikáció, tehát akinél van olyan fiatal a családban, aki használja a TikTok-ot, mindenképpen azt javasoljuk, hogy beszélgessenek sokat vele, tanítsák meg őt a tudatos tartalomfogyasztásra és a határhúzásra, arra, hogy felismerje a különbséget a valódi poén és az erőszak között.

Egy vármegyés lány a közösségi média hátrányairól

Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt?

(wmn.hu nyomán Szent Korona Rádió)