Most Kínát próbálja háborúba provokálni az USA házelnöke

Hiába jelezte Kína Nancy Pelosi amerikai házelnöknek, hogy ne látogasson Tajvanra, mert azt provokációnak fogják tekinteni, a felelőtlen és önfejű nő mégis ellátogat a szigetre, figyelmen kívül hagyva a kilátásba helyezett katonai válaszcsapásokat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kína hétfőn arra figyelmeztetett, hogy hadserege nem fog tétlenül ülni, ha Nancy Pelosi amerikai házelnök valóban ellátogat Tajvanra. Peking, amely saját tartományának tekinti az önrendelkező szigetet, világossá tette, hogy egy ilyen lépést elfogadhatatlan provokációnak tartana.

Pelosi kelet-ázsiai körúton vesz részt, a tajvani állomás pedig nem szerepel a hivatalos programban, de a TVBS tajvani hírcsatorna és a CNN is arról számoltak be: kedd este Tajvan fővárosába, Tajpejbe érkezik.

Ha ez megtörténik, ez lenne az első amerikai házelnöki látogatás Newt Gingrich 1997-es utazása óta. Peking akkor is tiltakozott a látogatás ellen, de annak végül nem lett következménye. A képviselőház elnöke a harmadik legfontosabb tisztségviselő Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök után.

Egy amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy a kínai figyelmeztetés hatására a Pentagon éjjel-nappal azon dolgozik, hogy minden kínai mozgást megfigyeljen a térségben.

A tajvani látogatással nem csak Kínának van problémája, a házelnök utazását még a Biden-kormány sem támogatja. A tajvani kormány nyilvánosan nem kommentálta a jelentéseket.

Hétfőn Pelosi és egy hattagú kongresszusi küldöttség tárgyalt Lee Hszien Loong szingapúri miniszterelnökkel. A szingapúri vezető hivatalos közleményében kiemelte a stabil amerikai-kínai kapcsolatok fontosságát a regionális béke és biztonság szempontjából.

Mióta két héttel ezelőtt megjelentek a Pelosi esetleges tajvani útjáról szóló hírek, a pekingi állami média egyre élesebben bírálja az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikáját. Az elmúlt napokban kínai diplomaták a közösségi médiában is elismételték Kína álláspontját, visszhangozva Peking „egy Kína elvét”.

Hivatalosan Pelosi a tervezett útján csak Szingapúrba, Malajziába, Dél-Koreába és Japánba látogat el. Michael McCaul texasi republikánus, a képviselőház külügyi bizottságának vezető tagja és Anna Eshoo demokrata képviselő a múlt héten arról számoltak be az amerikai médiának, hogy Pelosi meghívta őket Tajvanra. Mindketten visszautasították, programjukkal való összeegyeztethetetlenségre hivatkozva.

Medvegyev szerint az indiánok leigázása óta egy megsemmisítő háború az amerikai történelem

Most a súgógép fogott ki az USA elnökén

(444 – Szent Korona Rádió)