A FINA kiállt a nők mellett – megtiltották a transzok női sportágakban való részvételét

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a normalitás és a női sportolók védelme érdekében kizárta annak a lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban. Budapesten a vizes világbajnokságon volt a szavazás, ami ugyan nem volt egyhangú, de a többség szerencsére a transz sportolók ellen döntött.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szervezet vasárnapi tájékoztatása szerint a FINA vezető testületének javaslatát a Magyarországon zajló világbajnokságon, a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 71 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek.

A rendkívüli alapossággal – és számos jogi szakvélemény figyelembevételével – előkészített javaslat lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a hölgyeknél kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon. A progresszivitás betörésének igen éles jele azonban, hogy a FINA egyúttal munkacsoportot hoz létre egy úgynevezett “nyílt kategória” megalkotására, ahol az aberrált versenyzők kedvükre versenyezhetnek egymással.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, viszont a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály érvényes.

Megtiltották a transz sportolóknak a nőkkel való versenyzését Dél-Dakotában

Ismételten férfi sportoló győzött női úszóbajnokságon – Sokan emelték fel a hangjukat a normalitásért

(Infostart nyomán Szent Korona Rádió)