Lengyelország az ukránok támogatása, és a németek szószegése miatt marad tank nélkül?

Lengyelország több mint 200 T-72-es harckocsival segítette Ukrajnát a háború kitörésekor, cserébe viszont Leopárd tankokat kért a NATO-tól, főként Németországtól. Miután ez nem történt meg, a lengyel kormányfő azzal vádolta a német kormányt, hogy megszegték a neki tett ígéretet.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Gyengekezű vezetés, lassúság, szószegés azok a vádak, amelyeket magas rangú lengyel politikusok fogalmaztak meg a közelmúltban a német kormánnyal szemben, legutóbb Andzej Duda államfő sérelmezte, hogy Németország nem teljesítette fegyverszállítási ígéreteit.

A lengyel elnök a davosi világgazdasági fórumon bírálta az Olaf Scholz kancellár vezette kormányt, mert szerinte Németország ígéretet tett Lengyelországnak arra, hogy pótolja azokat a harckocsikat, amelyeket Varsó szállított Ukrajnának, de ezt nem teljesítette.

Az Ukrajnának nyújtott lengyel támogatás az egykori szovjet gyártmányú T-72 típusú harckocsikból állt. Nem sokkal a háború kitörése után Varsó szinte mind a 240 T-72-es harckocsiját keleti szomszédja rendelkezésére bocsátotta, tekintettel arra, hogy az ukrán hadsereg ezeknek a típusoknak a kezelésére kapott korábban képzést. A lengyel kormány már akkor jelezte, hogy a harckocsipótlást a NATO-partnerektől, többek között Németországtól várja, és a Leopard-harckocsik legújabb típusát kéri.

A német fél képtelen erre, amit Christine Lambrecht védelmi miniszter egy bizalmas szakmai beszélgetésen is beismert. Utalt arra, hogy a legújabb Leopard-modellel egyelőre a német hadsereg, a Bundeswehr sem rendelkezik.

Több tucat T-72-est küldött a cseh hadsereg Ukrajnának

Lengyelország “nagy számú” M1 Abrams harckocsit vesz az Egyesült Államoktól

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)